реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Ментальність рабів. Про смерть Гафта

«Я – путінець...»

В Москві помер актор Валентин Гафт. Новину підхопили кілька десятків географічно українських медіа. Епітети відомий, видатний, великий. Чому географічно? А тому що лише кілька спромоглися нагадати шановній публіці, хто ж насправді помер.

«Я – путінець... Росія – їй Богом відпущено бути чистіше і сильніше за інших», – наводить Гафта видання «Бегемот», додавши при цьому, що актор був ярим прихильником Путіна і підтримував агресію проти України.

«Про мертвих або добре, або нічого, крім правди», – заповідав ще в 6 столітті до нашої ери давньогрецький політик і поет Хілон. То краще б промовчати.

Але питання, звичайно, не в особі Гафта, воно набагато ширше.

Яка стратегічна задача «русского міра» і всіх подібних теорій, породжених у Москві? Зберегти колишні колонії, і передусім Україну, у сфері свого впливу. Цій меті служать заїжджі гастролери, «піратські» і легальні видання, проекти на кшталт «Мінської ініціативи» і чимало інших механізмів, у тому числі бездумні передруки матеріалів російських ЗМІ.

На тридцятому році державної Незалежності мусимо визнати, що ми ще не стали незалежними ментально. Ми і далі живемо життям персонажів чужих романів та кінофільмів. І ці персонажі окупують нашу свідомість так само, як реальні окупують Крим і Донбас.

І справді незалежними ми станемо лише тоді, коли справдимо гасло Миколи Хвильового: «Геть від задрипанки Москви!».

Сергій БОРЩЕВСЬКИЙ

Від редакції "Сіверщини".

Гафт народився у єврейській сім'ї, яка виїхала з Прилук. Щоправда, сам Гафт говорив, що він народився у селі Варва, якого вже й нема на карті - так він уявляв, він навіть не поцікавився, що та Варва не тільки не зникла, але й стала симпатичним, розвиненим селищем... Проте мова про інше - батько Гафта, Йосиф, був військовим юристом під час війни, але питання до українських дослідників - що робив Йося Гафт у 1933- 35 роках у Прилуках та Варві?!



Теги:Українська інтелігенція, Гафт, Сергій Борщевський, Варва, український простір, Прилуки


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Слухайте, яка агресія Росії? А чому наші мас-медіа не хочуть іменувати речі своїми іменами? Чи не злочин це наших правителів та горе-олігархів проти власного народу? Коли вони робили свої революції, тягли сюди своїх друзів "демократів" американських та "благодіятелів" європейських їм на свою країну, а тим більше на свій народ, нас...ть було, вони мріяли про великі доляри та можливості і перспективи бути "в долі" з великими євро- та америкосомагнатами. І де тепер наші олігархи-революціонери? Як же ж гарно "процвітає" їх бізнес на крові? Нормальні правителі та великий бізнес ці питання дипломатичним шляхом вирішують, народ в свої розбори не вплутуючи. Горіти вам усім в аду, прчинаючи з Кравчука-Кучми, закінчуючи Зе.. та його командою злиднів-люмпенів, що як круки з нашої неньки-України останні соки досмоктують та навіть не збираються війну припиняти. А як же втрачати таку годівницю та ще й статус жертовний, щоб увесь світ жалів, може іще грошенят підкинуть, нехай діти-онуки отих дурних хохлохолопів розраховуються!
avatar