реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Меню чернігівських кафе: українська не подається!

28 червня 2014 року активісти Чернігівської міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" до Дня Конституції України провели акцію "Мовний контроль". Метою заходу було ознайомлення з дотриманням права україномовних клієнтів на гарантоване їм законом обслуговування державною мовою.

Націоналісти здійснювали перевірку за трьома критеріями: наявність вивіски українською мовою, наявність меню українською, а також фіксація мови спілкування працівників з україномовними клієнтами.

Свободівці підбили підсумок за фактом відвідання чотирьох закладів у центрі міста, зокрема "Шарлотка", "Абажур", "Сушимі" та "Фальварек". Націоналісти зауважили серйозні проблеми у дотриманні права на обслуговування українською мовою. Вивіски були нібито українською мовою, адже вони однаково читаються українською і російською. Гірша ситуація з мовою спілкування працівників закладів із клієнтами, що звертаються до офіціянтів українською. Державною мовою працівники відповідали не відразу, переходячи з російської на українську в процесі спілкування. Найгірші справи з меню українською мовою – в жодному з чотирьох закладів воно іншомовне.

Після моніторингу закладів харчування, націоналісти написали скарги в книзі пропозицій про виявлені порушення.

"У світлі останніх подій мовне питання не втрачає своєї актуальности, а, навпаки, набуває нового значення. Події на сході – це наслідок відсутности адекватної гуманітарної політики. Адже 80% інформаційного простору фактично окуповано російською мовою. Тому акція "Мовний контроль" – це наш спротив русифікації міста. Аналогічні заходи будемо проводити й надалі", – зазначив свободівець Ігор Гавриленко.

Прес-служба Чернігівської обласної організації
ВО «Свобода»



Теги:українська мова, свобода, мовний контроль, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar