реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Мазепинське Євангеліє – у гетьманській залі

В Батуринському Національному історико – культурному заповіднику «Гетьманська столиця», в палаці гетьмана Кирила Розумовського, представлено факсимільне видання Мазепинського Євангелія.

Ця унікальна книга надрукована у січні 1708 року в місті Алеппо коштом гетьмана України Івана Мазепи і містить присвяту гетьману-меценату, написану Антіохійським патріархом Афанасієм ІІІ. Книга свідчить про тісний зв’язок між Україною та православним Сходом, а також демонструє наскільки цікавою та багатогранною особистістю був Іван Мазепа. Довгий час цей символ духовного зв’язку між Близьким Сходом та Україною вважався втраченим. Як стверджує ніжинський історик Олександр Морозов, оригінал книги зберігався у ніжинському університетському музеї рідкісної книги.

А старанням Посольства Украйни у Лівані і Фонду пам’яті блаженнішого митрополита Володимира та колективу Національної бібліотеки України ім. В.Вернадського перевидання Мазепинського Євангелія стало можливим.

Представляли видання у Ніжині, в університеті імені Миколи Гогля, та в Батурині, у заповіднику, Надзвичайний та Повноважний Посол України у Ліванській Республіці Ігор Осташ та митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко. Як зазначив Ігор Осташ, «це надзвичайна честь сьогодні відновити історичну справедливість і повернути до Батурина Мазепинське Євангеліє, надруковане коштом великого гетьмана у січні 1708 року. Пройшло 313 років і ця історична реліквія України буде експонуватись в Гетьманській залі заповідника «Гетьманська столиця».



Теги:Гетьман Мазепа, Ігор Осташ, Україна - Близький Схід, Батурин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar