реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Перша панахида за Мазепою у Лаврі

Сотні прочан прагнуть взяти участь у панахиді за упокій душі Іоанна Мазепи- Калединського, шляхтича гербу Курч, гетьмана Війська Запорозького Городового.

Чи це перша панахида за гетьманом у Лаврі, яку він фактично у нинішньому вигляді збудував? Майже впевнений, що ні. Проте за участю десятка провідних телеканалів та представників державної влади України - так.

Панахида у храмі Всіх Святих на день Усіх Святих виняткова хіба тому, що це споруда, яка має на фронтоні герб самого Іоанна Мазепи, а в самій ошатній, п'ятибанній церкві ніколи не служили ряджені з Московського патріярхату. Дух Мазепи їх туди не пустив.

Символічно, що свята літургія на Горішній Лаврі була відслужена у приділі Іоанна Богослова Успенського собору, люди причастилися й пішли спом'янути того, хто упокоївся у Бендерах 1710 року, перед смертю висповіданий і причащений Святих Христових Таїн.

Отже Вселенська Церква ніколи не визнавала блудної внатеми московських псів на Ясновельможного Гетьмана. А тепер дійшло до розв'язки - московські пси, вимазані у своє блювотиння, підпали під власну Анатему (відлучення) від Світового Православ'я.

А гетьман Іоанна Мазепа та його мати-ігуменя Марія Магдалина ще прийдуть до своїх вінців святості в Українській Церкві.

Ростислав МАРТИНЮК

Від редакції "Сіверщини".

Перша панахида в Україні за гетьманом Мазепою була звершена у Батурині єпископом Чернігівським і Сумським Романом Балащуком під час походу "Дзвін - 90", проведеного чернігівськими "Просвітою" та Рухом.



Теги:Ростислав Мартинюк, Батурин, Києво- Печерська лавра, Гетьман Мазепа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar