реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Мародерство в пошані, або хто відповість за незаконну вирубку лісу?

Почну, мабуть, для когось і банально, але вважаю, це одинадцятою заповіддю для нас, семенівців, є ліс - наше багатство, бо посадила і виростила його на своїй землі саме громада, якій, в теорії, і належить багатство лісового фонду району.

У нас в районі працюють два лісопереробні підприємства – це ДП «Семенівське лісове господарство» і ДП «Семенівкарайагролісгосп».

І ось у чому справа: останні десятиріччя дочірнє підприємство «Семенівкарайагролісгосп», використовувало ліс не тільки за призначенням, а й ділилось ним з різного роду начальниками, «генералами» та іншими хапугами. Скажете – балаканина, а і ні:йдуть і йдуть каравани лісу, кому на дачу, кому на хатинку.

Час від часу в районі порушуються кримінальні справи за різні незаконні діяння в лісовій галузі, проте зачіпають вони лише «простих смертних».
Одна з останніх кримінальних справ по тому ж ДП «Семенівкарайагролісгосп» порушена 12 листопада 2013 року.

За бездіяльності та недбалості службових осіб підприємства «Семенівкарайагролісгосп» вчинено незаконну рубку лісу, чим завдано збитків в розмірі близько 90 тисяч гривень. На жаль, на сьогодні, винних в цьому злочині встановити не вдалося.

Висновок прокуратури був такий - що лісокористувач (тобто ДП «Семенівкарайагролісгосп») у порушення вимог ст.ст. 19, 64, 86, 105 та 107 «Лісового кодексу України» не забезпечив охорону і збереження лісового фонду на підвідомчій йому території, допустив самовільну рубку лісу, чим спричинено матеріальну шкоду лісовому фонду України, що перебуває під охороною держави. Таким чином 8 грудня 2014 року Господарським судом було винесено рішення про стягнення з ДП «Семенівкарайагролісгосп» на користь сільради Семенівського району, де проходила незаконна вирубка лісу, 93 тис. грн.

Наприкінці вересня 2014 року правоохоронними органами знову виявлено факт незаконної порубки лісу на території Костобобрівської сільради Семенівського району, а 13 грудня 2014 року - наступний злочин в лісових угіддях ДП «Семенівкарайагролісгосп» на території Погорільської сільради. Злочин на поверхні - масштабно випиляний ліс і знову в матеріалах кримінального провадження фігурують теперішні та колишні працівники підприємства.

Логіку злочинців зрозуміти важко, а якщо подумати – то може й ні? Лісові угіддя ДП «Семенівкарайагролісгосп» складаються передусім з листяних порід дерев, які на відміну від угідь ДП «Семенівське лісове господарство», де домінують хвойні, є менш цінними. Але мародери вперто рубають ліс на ділянках ДП «Семеніврайагролісгосп», обминаючи при цьому ділянки державного лісгоспу. Чому? Або вони зовсім дурнуваті, або, скоріш за все, впевнені у своїй безкарності, думаючи що ніхто і ніколи їх не притягне до відповідальності.

Я вважаю, що бездіяльність колишнього керівника підприємства ДП «Семенівкарайагролісгосп», щодо забезпечення охорони лісів від самовільних рубок та виявлення правопорушників, і призвела до того, що рубають ліс всі, кому не лінь. Так звикли, бо було дозволено.

Повторюсь, на жаль, жодного обвинувального вироку за цими справами на сьогодні не винесено. Що це? Кримінальний талант злочинців, бездіяльність правоохоронної системи чи недолуге законодавство? В цьому, безумовно, будемо розбиратись. Але дуже символічним є те, що на зустрічі з трудовим колективом ДП «Семенівкарайагролісгосп», де аналізувалась діяльність його керівництва, особливо палку річ, на підтримку тоді ще чинного директора, виголосив колишній начальник Семенівського райвідділу міліції…

І я не просто так піднімаю це питання, зараз наша держава переживає найважчі часи, а крадії, що грабують громаду та їх покровителі, у часи, коли наші солдати віддають життя за Батьківщину, нічим не кращі за терористів, що стріляють з «Градів» по мирним жителям. Поки населення віддає останнє на допомогу армії, хтось в цей час краде ліс, хтось говорить, що повернеться на посаду і далі буде «кришувати» рубки. Зрозумійте, ми приложимо всі зусилля, щоб на далі на це не «закривали очі».

Наостанок, скажу так – людей, які в час війни грабують свою знекровлену державу, я особисто, прирівнюю до мародерів. Впевнений, рано чи пізно, всі вони понесуть справедливе покарання!

Сергій ДЕДЕНКО, голова Семенівської районної державної адміністрації



Теги:Погорільці, Костобобрів, Семенівкарайагролісгосп, вирубка лісу, мародерство, Семенівка


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
Директора Семеновского агролесхоза Кулака суд 27.02.15 возобновил в должности! Он подал в суд на Черниговоблагролес и выиграл. А кто его увольнял? Правильно Донец! Лучший друг и подельник. Ха-ха! Теперь моральные издержки собьет к Донца, деньги вместе раздерибанят. Дальше будут грабить район, уроды. Запоздала статья, однако...
avatar
2
якийсь боягузливий Іван надіслав на адресу редакції такий коментар: В Олександрівці на вул. Новоукраїнській розташована пилорама С. Миколи - лісника "Чернігіврайагролісу". Цей лісник "охороняє" Графський ліс, що за кладовищем "Яцево". На протязі 7-8 років цей охоронець методично випилює згаданий ліс - він скоро взагалі зникне. Кожного дня курсують автомобіль і трактор з лісом. Вулицю Сілка перетворив у суцільне болото, скоріше вона нагадує радянський тракторний стан поганого колгоспу. Скупчення тракторів, автомобілів, лісу - жах. Дивишся на все це - чи є у нас хоч якась влада?
avatar
3
Іван не зовсім боягузливий. Іван не зміг відправити повідомлення через надпис:"Доступ заборонений" (російською)
avatar
4
молодець Іван - зараховано !  wacko
avatar