реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Людина, що назвала СРСР імперією зла

Вчора було 110 років Рональду Рейгану - президенту США, який і зробив рейганоміку і зробив прорив у залізній завісі Європи.

Він народився у штаті Іллінойс, це якби в Чікагській області... Батько його мав ірландське коріння, а мати - шотландське. Батько пиячив і цим "захистив" сина від алкогольної пристрасті - бо ставши актором, важко було втриматися від підстьогування себе віскі... Рональд зміг, пам'ятаючи батька - випивав лише на офіційних прийомах.

Навчаючись, активно займався спортом, хоча з оцінками у нього було не дуже...Зате зразу після шкільного навчання працює на радіостанціях у штаті Айова. І мріє про акторську кар'єру. Вже з 30-х років він у кіно: спершу другорядні ролі і короткі фрази. І в Голлівуді його обирають головою акторської профспілки - американська профспілка це зовсім не те, що наша радянська імітація, якої ми не позбулися й досі. У них профспілка - це яскрава політична діяльність.

1941 року добровольцем йде до армії, але через поганий зір йому доручають знімати патріотичні фільми для підйому духу армії. В цьому була його служба.

1966 року він вперше стає губернатором Каліфорнії - а це один з найбільших і найрозвиненіших штатів Америки. Робить він це при допомозі друзів - магнатів, які вирішили вкласти в нього свої гроші. 1980 року, лише з третьої спроби, він перемагає на президентських виборах.

І тут починається рейганоміка - протягом перших своїх трьох років влади він знижує прибутковий податок на 10 відсотків. Щороку!

«У 1981 році, коли я посів президентське крісло в Білому домі, — згадував Рейган про початок свого президентства, — волокна воєнного м'яза були настільки атрофовані, що наша здатність успішно відбити можливу атаку з боку Радянського Союзу була дуже сумнівна: винищувачі не літали, бойові кораблі не плавали. Наші найкращі сини і доньки покидали військову службу, моральний стан добровольчої армії перебував у занепаді; наше стратегічне озброєння десятиліттями не модернізувалося. Водночас Радянський Союз створював воєнну машину, яка загрожувала перевершити нашу на будь-якому рівні. Мені хотілося сісти за стіл переговорів, щоб покласти край цій безглуздій політиці „взаємного гарантованого знищення“, але для цього Америці насамперед потрібно було збільшити свою воєнну міць. Тоді ми могли б вести переговори з позиції сили, а не слабкості»

1983 року він розпочав гонку озброєнь, щоб виморити СРСР, назвавши Радянський Союз імперією зла. І його план спрацював - СРСР гонки не витримав. Введення радянських військ в Афганістан старцями з політбюро стало початком остаточного занепаду СРСР. Рейган переміг.

Цікаво, що він пережив кілька замахів - одного разу навіть куля застрягла в легенях і її виявили лише, коли він поскаржився лікарям... Фантастика! помер з хворобою Альцгеймера, коли не впізнавав нікого, крім дружини Ненсі.
Рейган і Україна.
Інколи складалося враження, що він знає українських політв'янів поіменно і Горбачову передав був список зі 150 прізвищ, щоб їх звільнили. Після звістки про закатованого у совєцькому концтаборі В. Марченка, Рейган заявив: "Його загибель - трагічна ситуація з людськими правами в СРСР, яку засуджують американці". 1984 року Рейган схвалив створення комісії, що вивчала Голодомор в Україні. І кажуть, що він навіть входив до комітету побудови пам'ятника Тарасу Шевченку у Вашингтоні.


Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Україна - США, Рональд Рейган, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar