реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

"Люди стомилися. Бракує волі", -- Віктор Пинзеник

На 21-році незалежності Україні найбільше бракує політичної волі на зміни і моралі у політичному середовищі. Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник у коментарі журналістам до річниці незалежності України. Сьомий номер у виборчому списку "УДАРу".
«Українська економіка – це економіка, що поки що не відтворила обсяги офіційної економіки до появи незалежної України. Хоча за масштабами реальної економіки, яка включає в себе й неофіційну частину, вона вже перевищила її. Це значною мірою оновлена економіка, яка стала більшим чином пристосованою до запитів як внутрішнього, так і зовнішнього ринків та здатна тримати позиції у непростій конкуренції. Вона належить до дуже відкритих економік. Її експорт (товари і послуги) становить 50% до ВВП, імпорт – 54%. Наші підприємства працюють у нових економічних умовах і за новими економічними правилами», – сказав він.

Головною хворобою, на думку Віктора Пинзеника, продовжує залишатися незавершене реформування багатьох економічних систем. Це не тільки перешкоджає масштабним інвестиціям, динамічному розвитку економіки, створенню мільйонів нових робочих місць, але й спотворює сигнали поведінки. «В окремі періоди підриваються фундаментальні цінності, вкрай важливі для нормального функціонування економіки. Нинішня невизначеність (непрогнозованість) обмінного курсу – це не той якір, що може привабити внутрішнього і зовнішнього інвестора», – вважає екс-міністр фінансів.

За його словами, прогрес країни дуже часто був не продуктом усвідомленої політичної поведінки, а наслідком надзвичайно серйозного ускладнення економічної ситуації, а це не найкращий шлях поступу.

«Відсутність політичної волі на зміни, небажання говорити з людьми, а найголовніше приймати необхідні рішення, у тому числі непрості – найсерйозніший український дефіцит. Другий, пов’язаний з ним і все наростаючий дефіцит, – це дефіцит моралі. Ні, не в суспільстві, а у політичному середовищі, що обирається нами, та у сформованих цим середовищем інститутах влади. Влада – це не місце для захисту особистих бізнес-інтересів чи створення власного бізнесу. Це, в першу чергу, відповідальність перед своїми співвітчизниками. Ми всі зобов’язані пам’ятати про природне призначення влади – служити людям», – підкреслив Пинзеник.

«Люди стомилися. І, напевно, слово «реформи» багатьох уже не радує. Але ніхто, крім нас самих, ситуації не зарадить. Останніми роками ми переживаємо доволі непрості часи. Проблеми, про які мені доводиться часто говорити, не на поверхні. Але це не значить, що їх немає. І говорити про них треба тоді, коли вони не прорвали на поверхню. Це не є питанням без відповіді. В економіці не буває ситуації, з якої немає виходу. Наші проблеми неминуче будуть розв’язані. Життя змусить. Змусить воля наших громадян до кращого і прогнозованого майбутнього», – заявив він.

УДАР



Теги:удар, українська економіка, реформи, Віктор Пинзеник


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Це якось дуже по-філософськи. Тоді краще говорити про власні недоробки. Особливо, коли без п'яти хвилин - депутат.
А все справді на поверхні. Нинішня система формування влади спрямована на особисті (групові) інтереси.
Цьому можна зарадити зміною виборчого законодавства і системи органів влади та задіяння громадянського суспільства.
avatar