реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Листи Коцюбинського читатимуть в Одесі, Миколаєві та Херсоні

Театральний перформанс називається «il Caprese: листи Коцюбинського з острова Капрі» і розпочнеться в Одесі, потім його представлять у Миколаєві (9 квітня) та Херсоні (10 квітня) — в рамках програми Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України», повідомляє i-pro.kiev.ua. Ця медіа-постановка розповідає про італійський період творчості знаного українського письменника Михайла Коцюбинського та пропонує новий погляд на класичну літературу. Автори перформансу «оживили» листи Коцюбинського до друзів та коханих, які Михайло Михайлович писав із острова Капрі.

Як зазначають організатори, Світлана Рейніш створила неповторний відео-арт зі світлин письменника, фотографій острова та представить власні малюнки. Композитор Антон Дегтярьов поєднав капрійські народні мотиви, найпопулярніші італійські пісні з сучасними електронними ритмами. Музику та відео гармонійно доповнить голос радіоведучого Данила Хомутовського, який наживо читатиме листи класика.

Нагадаємо, острів Капрі став зламною географічною точкою у житті М.М. Коцюбинського. Текст медіа-вистави поєднав у собі два полярні жіночі образи — дружини Віри Коцюбинської та коханої письменника — Олександри Аплаксіної, листи до яких, на тлі природних красот острова Капрі, демонструють внутрішню трансформацію одного з найпомітніших класиків української літератури ХХ століття. +

Саме після відвідин Капрі Михайло Коцюбинський напише свої найкращі новели — «Подарунок на іменини», «Коні не винні», «Цвіт яблуні», «Сон». Італійський острів відкрив Коцюбинському Європу, а Європі — творчість українського письменника.

Прем’єра медіа-вистави «il Caprese» відбулася в травні минулого року на Міжнародному фестивалі оповідання Intermezzo у Вінниці (про це «День» писав у №92). У рамках програми «Культурна дипломатія між регіонами України» цю виставу побачили у Києві, Маріуполі, Львові та Сєверодонецьку.

Аліса АНТОНЕНКОДень



Теги:Херсон, перформенс, українська література, КОЦЮБИНСЬКИЙ, Одеса


Читайте також



Коментарі (0)
avatar