реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Ленін завжди живий...у Прилуках

У Прилуках вже не один місяць точаться суперечки навколо пам’ятника вождю світового пролетаріату. Відтоді, як рада старійшин одноголосно проголосувала за те, щоб перенести пам‘ятник Іллічу в інше місце. Таке рішення було прийнято аж 27 травня цього року. Громадська рада, розглядаючи питання про реконструкцію та благоустрій Центральної площі міста і перенесення пам‘ятника Леніну, прийняла аналогічне рішення.

Тож що робити з пам’ятником далі? Знести? Перенести на інше місце? Чи лишити на Центральній площі, яку, до слова, обіцяють відреконструювати вже до кінця листопада?

З цього приводу представники місцевих осередків деяких громадських об’єднань і політичних партій навіть взялися підписи збирати. А на прилуцькому сайті ще й досі продовжується відповідна дискусія. Пам’ятник Леніну був темою майже двогодинного обговорення і під час останньої сесії міської ради (згідно чинного законодавства, без депутатської згоди справа так і не зрушиться з місця). Місцеві обранці були активними і жваво висловлювали власні думки.

Особливо депутатів схвилювало повідомлення головного архітектора Павла Бережного про те, що “пам’ятник облаштовано із порушенням містобудівної етики”. Тобто, Ілліч розташований спиною до трьох прилуцьких святинь – Спасо-Преображенського собору, Церкви Різдва Пресвятої Богородиці і щойно відчиненої Стрітенської. А також історичної полкової скарбниці. Більше того, так званий дитинець міста відмежований від центральної Київської шеренгою ялин, за якими не видно територію історичної зони.

Натомість, очільник фракції КПУ, представленої у міському парламенті, М. Ліверук поцікавився: “Кому заважають ялини, які ростуть на площі? Вони – окраса території”...

С. Яременко (фракція “Батьківщина”) зауважила: “Для чого на сесії піднімати питання про пам’ятник? Я вважаю, що це – чергова провокація. Щоб спровокувати політичні сили... Адже Кабмін ніде нічого не підпише”.

За словами Л. Нікітченко (фракція СПУ), питання, винесене на сесію, ще не готове до розгляду.

“Багато хто з прилучан виховувався на ленінських традиціях, тому пам’ятник Володимиру Леніну дорогий для цих людей... З іншого боку, не всі представники територіальної громади схиляються до думки, що пам’ятник треба залишити на площі, вбачаючи в цьому певну антиестетичність... Без ухваленого депутатами рішення жоден інший орган місцевого управління не зможе зробити наступний крок...” (В. Папазов, фракція “Наша Україна”).

“Про перенесення пам’ятника не може бути й мови, доки ми не побачимо проект перенесення” (О. Гавриш, фракція Партії Регіонів).

А депутат Чернігівської обласної ради Анатолій Мирошниченко (ПР) висловився так: “Зібралися лідери і обговорюють... ялинки. Смішно, чи не так?... Але ж повинна бути серйозна презентація проекту перенесення пам’ятника... І чи сподобається цей проект прилучанам?”

Того дня депутати так і не дійшли до одностайної думки, а тому жодного із запропонованих “пам’ятникових” рішень так і не ухвалили.

Отож, інтрига триває. А закінчиться, мабуть, тільки після виборів.

Олена ЯБЛУНЕВА, "Прилуцькі новини"




Теги:Прилуках, Ленін, Прилуки, памятник


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Значить БЮТ за Лєніна? Бо, бачите, "піднімати питання про пам`ятник є провокацією, щоб спровокувати політичні сили". На що спровокувати?. І "Кабмін нічого ніде не підпише"... Звідки у рядової прилуцької депутатки така впевненість? Але ж впевнена, значить десь якась "орієнтація" на позицію БЮТ з цього питання була? Так що, виходить, заспокойся Носівко, Варва, Чернігів - та вся область заспокойся! БЮТ не допустить! Отож з патріотизмом цієї сили поступово все і прояснилося. А Яворівський та Терен усе розпинаються. Може годі?
avatar
2
Підтримка бютівцями проросійських сил в Чернігові в подіях навколо Катериниської церкви, в Прилуках щодо пам`ятнику Леніна... А де ж їхній патріотизм? Цікаво, а як би вони проголосували (чернігівські депутати від БЮТ), коли б порушили питання про ліквідацію пам`ятника "вождю світового пролетаріату" в обласному центрі?
avatar