реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Криза для мільярдерів

За рік тяжкої кризи головний регіонал-магнат став багатшим утричі
Виявляється, попри фінансово-екононічну кризу, яка начебто ж лютувала у світі протягом 2009 року, рік цей був доволі успішним для багатіїв. Про це свідчить публікація популярного американського журналу “Форбс” свого щорічного рейтингу найбагатших людей планети. За рік кількість мільярдерів у світі зросла на 20 відсотків і тепер становить 1001 особу. Найбільше збагатилася верхівка цього списку — правду кажуть, що гроші до грошей липнуть.

Уперше за останні 16 років рейтинг очолив не американець. Ним став Карлос Слім з Мексики зі статками у 53,5 мільярда доларів. Прибавка за рік — 18,5 млрд. Вид занять лідера рейтингу — медіа-бізнес. Багаторазовий лідер рейтингу, в тому числі й попереднього року, комп’ютерний магнат американець Білл Гейтс нині на другій сходинці, але майже з таким самим капіталом, як у лідера, — 53 млрд, зростання за рік — 13 млрд. На третьому рядку — лідер рейтингу 2007 року американець Баффет, у нього 47 млрд, зростання за рік — 10 млрд.

А тепер порадіємо за наших рідних українських мільярдерів. Звісно, їхні статки набагато скромніші, ніж у багатіїв світу. Але ж ми і є в іншому вимірі, і ті цифри співвідносяться до американських, як зарплата нашого вчителя, лікаря чи інженера до зарплати їхніх американських колег. Втім, це не суттєво для пересічного українця з пенсією 70 доларів, для нього що 5, що 25 мільярдів доларів — цифри однаково захмарні і незбагненні. Та й головне — динаміка, зміни. Вони радують. Мільярдерів у нас не поменшало, а навпаки — додалося: їх уже не три, а п’ять. І всі, попри кризу, добряче нагуляли фінансовий жирок.

Безсумнівним лідером нашого рейтингу був і зостається Рінат Ахметов. Весь рік він провів у тяжкій політичній опозиції — нагадаємо, бо, мабуть, уже чимало хто призабув: Ахметов є ще й депутатом парламенту від Партії регіонів. Так от, помаранчева влада так «гнобила» бізнесмена, що його статки зросли з 1,8 мільярда доларів до 5,2. Хто не забув арифметики, поділіть другу цифру на першу, і вийде, що нинішній капітал складає 290 відсотків до попереднього. Тобто зріс практично втричі. Можна ще одне дохідливе порівняння. Торік Ахметов подарував нам усім чудовий новозбудований стадіон у Донецьку “Донбас-арена”. Обійшовся він, кажуть, у 500 мільйонів доларів. Так от, лише на торішній приріст капіталу регіонал-магната в 3,4 мільярда доларів можна побудувати сім “Донбас-арен”.

Другим серед українських мільярдерів у світовому рейтингу йде Віктор Пінчук, зять ще одного затятого опонента помаранчевої влади Леоніда Кучми. Розмір багатства — 3,1 млрд доларів, приріст за рік — півмільярда. Третім є не менш відомий Ігор Коломойський. Цей начебто з іншого табору, аніж попередні персони, чи, може, з усіх таборів одразу. Так чи інакше, але чоловік має рівно 2 мільярди проти 1,2 за попередній рік, і новий капітал становить 166 відсотків до отого попереднього. Уперше увірвався до заповітного рейтингу Геннадій Боголюболв, бо рік тому мав усього 600 мільйонів доларів, а на початок цього року — вже 1,7 мільярда, і це майже 300 відсотків рівня попереднього капіталу. Також новачком рейтингу став молодий, але проворний Костянтин Жеваго, в якого 1,2 млрд, і позаду якого у світовому рейтингу вже майже двісті мільярдерів.

Так що приказка мародерів і маркітантів “Кому війна, кому мати рідна” повністю підходить і до нашого бізнесу. Дехто наївний може заперечити, що, мовляв, і кризи як такої не існує. Ні, вона є. Про неї нагадують, коли треба вчергове чимось пояснити замороження зарплат, пенсій та інших соціальних виплат, витрушування із середнього й малого бізнесу податків наперед. Кризою пояснює влада й галопуючі ціни. І тут уже прості громадяни дійсно її відчувають, з подібними до щойно наведених відсотками, які теж

зашкалюють за 100, а то й 200. Скажімо, якщо за той же рік, навіть за якісь кілька останніх місяців, ціна на кілограм капусти зросла з 3 до 7 гривень, це зростання на 130 відсотків, або по-інакшому — 230 відсотків рівня попередньої ціни. Або якщо цибуля подорожчала з 4 до 8 гривень, то це стовідсоткове зростання, або ті ж 200 відсотків попередньої ціни.

Як і належить, у співгромадян відсотки одні й ті ж — що по цибулі, що по мільярдах.

Петро АНТОНЕНКО




Теги:Коломойський, Ахметов, Петро Антоненко, Пінчук, фінансова криза, магнати, Леонід КУЧМА


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Хто і для чого насправді організував кризу можна дізнатися з книжки Ніколая Старікова "Криза. Як це робиться": http://osobystist.com/?id=2e2939bf-ddd9-468c-a4ac-52acabf31b80&o=50
avatar