реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Кредитні спілки хоче поховати міліція?

«МВС має не «ховати» кредитні спілки, а виконувати свої безпосередні службові обов’язки - боротися з криміналізацією влади та економіки», - заявив народний депутат України, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. Так політик прокоментував пропозицію міністра внутрішніх справ України Анатолія МОГИЛЬОВА «поховати» кредитні спілки через їхню криміналізацію, яка прозвучала з трибуни Верховної Ради України.

Лідер УНП запитав МОГИЛЬОВА, «що в Україні не криміналізовано, - влада, бізнес чи ті ж самі правоохоронні органи?». «То чому б МВС все це не поховати?» - коментує ситуацію політик. За словами КОСТЕНКА, «проблеми вкладників кредитних спілок виникли через слабкий контроль державного органу-регулятора та правоохоронців, які не захищали майнових прав громадян». Політик зазначив, що «МВС намагається сховати усі кінці у воду, замість того, щоб провести прозоре розслідування кримінальних справ щодо діяльності керівників деяких кредитних спілок, а також представників влади та правоохоронців, які покривали їхні зловживання».

Політик нагадав, що «громадяни країн ЄС фактично через одного об’єднані в кредитні спілки, які є ефективним інструментом фінансової кредитної кооперації, тоді як в Україні в їх лавах нараховується не більше 1,52 млн. громадян». «Ще 2009 року учасників спілок в Україні було на 600 тис більше», - констатував КОСТЕНКО. Він назвав «національною специфікою той факт, що будь-який корисний фінансовий інститут для громадян країн ЄС, перетворюється в свою протилежність в Україні».

За його словами, «традиційна ніша діяльності кредитних спілок - соціальне кредитування, кредитування малого бізнесу і фермерів, громадських організацій». КОСТЕНКО вважає корисним для держави розвиток спілок, які «ефективно підтримують розвиток «зеленого» туризму, народних промислів, сільськогосподарських кооперативів, об`єднання співвласників багатоквартирних будинків, лікарняних кас, програм з розвитку енергозбереження, адаптації безробітних та інвалідів, запровадження схем фінансової допомоги тощо».

Довідково. Ініціаторами відродження кредитних спілок в Україні 1992 року стали етнічні українці США, Канади та Австралії. Кредитні спілки вважаються правонаступниками кредитних кооперативів, що зародилися на теренах України в середині 19 сторіччя і діяли на її території до 40-х років 20 сторіччя. У сучасному світі кредитні спілки існують у 97 країнах, на всіх п’яти континентах, а загальна кількість їх членів сягає 184 млн осіб.
УНП




Теги:мвс, кредитні спілки, УНП, Ю.Костенко, Могильов


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Существование «кредитных союзов» - хорошо это или плохо?
Спорный вопрос. Кому-то они помогли, а кого-то обокрали. «Союзы» не гарантируют сохранение ваших денег – это плохо. Помните, были у нас доверительные общества? Обокрали тогда нас всех. А кто был всему виной? Госчиновники (государство) – ведь это они давали разрешение на создание доверительных обществ, а гарантии никакой не дали.
А брать пример с других стран – не стоит. У них нет такой огромной коррупции как у нас.
Я думаю, уничтожить кредитные союзы хотят коммерческие банки. Под видом борьбы с криминализацией власти и экономики - банки (крупные олигархи) просто хотят убрать своих конкурентов.
avatar
2
Кредитні спілки -- давній досвід української самоорганізації. І якщо раніше люди змогли це все наладити ефективно і за кілька років -- то чому тепер ні? Щоправда, тоді люди були богобоязливіші, а зараз всі, хто багатий, починали з першого краденого мільйона. А те, що комерційні банки хочуть придушити кредитівки -- однозначно. Такий намір висловлював і мільйонер, голова наглядової ради, чи як вона там зветься, Нацбанку Петро Порошенко. Бо ж як їм пережити як люди несуть гроші мимо банків?!
avatar