реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Козелець думає про сонячну станцію

Про неї йдеться в програмі енергозбереження та енергоефективності Козелецької ОТГ (Чернігівська область) на 2021-2022 роки, що ухвалена виконкомом селищної ради.

Начальник комунального підприємства "Козелецьводоканал" Руслан Сочивець поінформував, що планується встановити сонячну підстанцію на очисні споруди у Козельці, щоб здешевити вартість послуги за централізоване водовідведення.

"Очисні споруди є затратними по електроенергії у зв'язку з тим, що розраховані на 500 м3 на добу, а нині використовується приблизно 80 м3 на добу, - розповів Руслан Сочивець. - На повну потужність не використовуються, а повинні працювати цілодобово на повну свою номінальну потужність. Сонячні підстанції це не ноу-хау, з кожним роком вони удосконалюються і стають менш затратними за встановленням обладнання. Ми пішли альтернативним шляхом - встановлюємо сонячні панелі й інвертор. Робота буде комбінованою, вночі і в хмарну погоду ми споживаємо електроенергію, яку отримуємо від постачальника електроенергії, а в сонячну - від панелей".

На засіданні виконкому жваву дискусію викликала вартість встановлення станції - за словами спеціалістів, вартість обладнання орієнтовно становить 450 тисяч гривень, строк окупності - 5 років. А експлуатувати панелі можна буде не менш як 20 років. Проте на забезпечення автономності очисних споруд депутати заклали у програмі суму в 2,7 мільйона гривень - при цьому вони розраховують на державне фінансування чи гранти.

"Голос України"



Теги:Козелець, енергозбереження, сонячні батареї


Читайте також



Коментарі (0)
avatar