реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Ковпак декларації

Благе діло — декларація про доходи. Коли мова йде про політиків, державних службовців — усіх тих, за ким суспільство має приглядатися пильно. Але, коли декларації вимагають від депутатів усіх сільських рад, районних, від керівників медичних і освітніх закладів, це нагадує не боротьбу з корупцією, а, як мінімум, масовий психоз.

Володимир Бойко, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування:

— Ми проводимо навчання держслужбовців та посадових осіб, але ж неможливо навчити всіх. Тим паче, що є багато незрозумілих питань — як, скажімо, посилання на 9 пункт, якого нема в Законі. Взагалі всі питання треба адресувати до спеціалістів Головдержслужби, які й проводять навчання.

Невдоволення, обурення та здивування викликала новація серед медичних працівників. За логікою наче все й правильно: якщо керівник медичної установи має будинок вартістю в сотню тисячу доларів, то має й пояснити, як він це збудував зі своєї зарплати. Але коли в деяких установах доходить до вимог декларування доходів старшими медичними сестрами, то думається про абсурд.

Говорить Іван Осадців, завідувач відділення Центру радіаційного захисту та оздоровлення населення:

— Особисто для мене проблем з цим нема. По-перше, я під час кандидування і депутатства маю досвід заповнення декларації, а по-друге, у мене навіть дачі нема, тож і переживати нізащо. Але проблеми для новачків цієї справи виникають. Скажімо, ми вже всі позабували свої приватизаційні ваучери, бо це виявилося грандіозним обманом. А вони ж кудись вкладені і можуть три гривні доходу приносити. Не задекларуєте — буде порушення. Роз’яснення правил заповнення декларації наше управління не проводить — мовляв, усе викладено на сайті.

Маразм влади чи ковпак для активіста?

14 березня у Менській райраді було організовано навчання для депутатів райради та голів територіальних громад. У гості до райцентру приїздили представники облдержадміністрації та облради. Серед інших обговорюваних проблем чи не найбільший інтерес, здивування та обурення викликало роз’яснення заступника начальника юридичного відділу облдержадміністрації Наталії Мужикової про те, що не лише держслужбовці та керівники органів місцевого самоврядування, а й депутати всіх рівнів, до сільської ради включно, мають до 1 квітня заповнити декларації про доходи. І не такі, як це було раніше (на двох сторінках), а аж на десяти. Такі вимоги ставить нове законодавство про засади протидії корупції. Декларація заповнюється депутатом особисто і зберігається за місцем роботи, а депутат-пенсіонер направляє документ із супроводжуючим листом до відповідної ради. Відповідальність настає не за помилкові дані при заповненні декларації, а за неподання її. Тобто дійсно все скидається на спробу накласти ковпак на соціально активних людей.

Як ставляться до нововведення керівники органів місцевого самоврядування та депутати?

«Всякого бачив, але такого…»

Олександр Мозирко — слобідський сільський голова Менського району:

— Справа не лише в заповненні декларації. Відчуваю, що можуть знайтися депутати, які взагалі відмовляться від мандата. Люди не повірять, що з них збирають дані про доходи просто так, без видимої причини. А на наступні вибори, якщо закону не скасують, майже неможливо буде знайти кандидатів у депутати. Бо кому захочеться декларувати свої доходи, розповідати про шляхи виживання в умовах тотального безробіття?

Скорочено. Повністю читайте в газеті "Сіверщина" за 5 квітня.



Теги:Іван Осадців, місцеве самоврядування, декларація про доходи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar