реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Ковід у Чернігові

Вже протягом 4 днів перед сьогоднішнім у Чернігові індикаторний показник захворюваності на COVID-19 на 100 тисяч населення фіксувався нижче 320, тобто нижче межі "червоної зони". На минулому тижні цей показник був у різні дні і 350, і 370 – тобто значно вище межі «червоної зони». Щоб її скоригували, такий показник менше 320 має триматися протягом двох тижнів. Про це доповіла на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді 10 листопада заступниця начальника Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Ольга Малець.

Вона повідомила, що на сьогодні в міських лікарнях Чернігова є в сумі 430 "ковідних" ліжко-місць. У 1-й лікарні готові розгорнути до 90 ліжок, зараз, станом на 9 листопада, з них зайняті 28. Друга міська лікарня - 160 законтрактованих на ковід ліжко-місць, з них 154 заповнені. У 3-й лікарні – 180 ліжок, на лікуванні там перебуває 104 таких пацієнти. Загалом у стаціонарах міських лікарень зараз з підтвердженим і з підозрою на ковід - 286 осіб (з них 171 пацієнт з підтвердженим діагнозом). Останні кілька днів було заповнення в стаціонарах міста менше 300 осіб з COVID-19.

По забезпеченню киснем: всього в міських лікарнях на сьогодні 58 кисневих точок стаціонарних і ще 92 - завдяки концентраторам кисню. Якщо перерахувати на ліжко-місця, то забезпеченість складає 35%. Поступово медзаклади закуповують концентратори. Окремо по лікарнях: 2-га міська лікарня має 32 централізованих точки з киснем і 13 концентраторів ще на 18 точок. Це загалом 50 точок на 160 ліжок. По 3-й лікарні – 22 централізованих і 44 концентратори на 49 точок (всього 71). Перша лікарня - 4 стаціонарних і 25 концентрів, тобто всього 29 точок на 90 ліжок. Вартість одного концентратора – кілька сотень тисяч гривень у залежності від об’єму кисню.

Питання того, вкладатися в централізовані точки чи концентратори – неоднозначне. В Україні зараз є проблема забезпечення медичним киснем, його виробляється менше ніж потрібно. Тому, серед іншого, вивчається й питання можливості використання немедичного кисню – цих потужностей у країні достатньо, його виробляють великі підприємства, проінформувала Ольга Малець.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко при обговоренні цього питання дав кілька доручень. По-перше – забезпечити в лікарнях міста достатню кількість точок з киснем. По-друге - перевірити питання фактичної якості та ціни медичного кисню. У тому числі, без попередження брати вибірково, хоча б раз на два тижні, й робити лабораторний аналіз того кисню який постачається. Щоб хоча б орієнтуватися, що ми купляємо реально - тому що є інформація від силовиків, що під виглядом медичного кисню може постачатися технічний, який може перепродаватися через фірми-прокладки за більш високу ціну, зазначив він. А також, дійсно, достовірно визначити те, чи відрізняється технічний кисень від медичного і чим, чи може мати ця різниця вплив на організм людини й чи можливо в крайньому випадку використовувати його.

Практика в Чернігові показує, що в середньому кисню потребує десь 50% від ковідних хворих. Плюс реально щоденно в нас порядку 3-4 людини на ШВЛ, уточнила Ольга Малець.

- У свій час вся країна була дезорієнтована в методиці лікування. І всі кинулися купляти апарати ШВЛ, за які були заплачені мільйони гривень бюджетних коштів і які фактично зараз не використовуються або використовуються на 7-10%. Тому я хотів би по забезпеченню киснем, щоб ми робили приймали технічні рішення і витрачали кошти оптимально. Зробіть, будь, ласка, тверезо ці всі розрахунки, - наголосив Владислав Атрошенко.

Щодо оплати праці медиків, які надають допомогу хворим з ковідом (300% в стаціонарі, мобільні бригади – відповідно до того, хто як виїжджає): НСЗУ зараз проводить її вчасно, відповідно до договорів, проінформувала заступниця начальника управління.

- У мене таке відчуття, що всі ці хвороби принесуть реформу медицини у форматі за потребою людей. Бо ми мусимо перебудовуватися, перерозподіляти ліжкомісця на тих же площах і т. д., - висловив надію міський голова.

Окрім організаційно-технічних питань, на нараді Владислав Атрошенко нагадав про ще один аспект надання допомоги хворим, вагомість якого в напруженій ситуації зросла. А саме – про людяне, толерантне ставлення до пацієнтів.

- Послухайте, при тому що люди все розуміють – і навантаження, і т. д. – є випадки грубої поведінки, випадки неуважного ставлення навіть до тяжкохворих і т. д. Сьогодні важко всім – але треба керівникам медичних закладів потихеньку, через керівників відділень, а ті - нижче, до медсестер – забезпечувати якість обслуговування і в цьому. Є матеріальна сторона, якій ми будемо по можливості приділяти увагу, але є і сторона спілкування. Це стосується всіх служб: чим важчі часи, тим більше нам треба шукати компенсатори. Щоб ми були одним суспільством, щоб у нас не було клієнтів і пацієнтів, а люди допомагали як членам своєї сім’ї. Я цю роботу з медиками ще не починав, але хотів би щоби вона велася, - наголосив він.

Попри зниження кількості нових захворювань на ковід у кілька останніх днів, рівень цієї захворюваності, з огляду на осінній сезон, ще буде зростати, вважає міський голова.

Прес-служба Чернігівської міської ради



Теги:ковід- 19, пандемія, Владислав Атрошенко, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar