реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Коротко і без емоцій про будинок на Попудренка, 16

Міська влада та всі її служби, обладміністрація, МНС, поліція та інші провели колосальну роботу вчора вночі та сьогодні. Я вважаю, що зробили все можливе в цій ситуації.

Дівчинка, мати якої загинула в цій надзвичайній ситуації, зараз перебуває з батьком в Ніжинському районі. Він був у міській раді, після чого забрав доньку в садочку.

Головна задача, яку поставив міський голова, була оперативно виконана. Ніхто на вулиці не залишився. Зараз майже 100 людей міська влада забезпечила тимчасовим житлом в готелях міста та забезпечила харчуванням. Вирішується питання з тимчасовим розселенням по гуртожиткам. Тепер головне завдання - відновлення будинку (якщо це можливо) або пошук іншого житла для сімей. Це складний процес який займе досить багато часу.

Відкриті рахунки для благодійної допомоги, складений список необхідних речей, проводиться їх збір.

Виключені факти мародерства, з завтрашнього дня мешканці отримають доступ до своїх помешкань за речами та документами. Будинок перебуває під постійною охороною поліції.

Цілий день ми провели в спілкуванні з мешканцями постраждалого будинку. Вже на днях вони почнуть отримувати матеріальну допомогу.

Всі питання вирішуються в робочому порядку. На жаль, загинула молода дівчина. 4-х річна дитина залишилася без матері... Це велика втрата, яку нічим не можна компенсувати. Ще раз висловлюю співчуття всім рідним та близьким Анастасії Дерев'янко...

Найпростіше в цій ситуації шукати винних. Можна, як деякі ЗМІ вдатися до гучних заголовків: "Скільки людей повинно загинути, щоб звільнили ...?". Але я закликаю спробувати тверезо розібратися.

Тут є дві головні позиції.

Перша. Звільнення будь-якого чиновника не вирішить проблеми житлового фонду міста. У нас понад 100 будинків, які можна вважати старими, негідними від старості. Ще майже 350 - "хрущовок" та "сталінок", термін експлуатації яких минув 10 і більше років. Це не враховуючи одноповерхових будинків, які побудовані на початку XX століття. За оцінкою міського голови їх відновлення коштує мінімум 2 мільярди гривень. Таких коштів у нас немає. Це питання загальнодержавного значення.

Будинок на Попудренка збудований в кінці 60-х з порушеннями. Він "тріщав" з кінця 80-х років. На баланс місто забрало його в 2009 році, коли збанкротувала швейна фабрика.
Ясно, що питань до будівельників, проектантів, а також комісії, яка приймала його на баланс міста, може бути багато. Так само, запитання можна адресувати КП "Новозаводське", яке обслуговувало будинок. Але об'єктивно, що міг зробити ЖРЕД? Закликати жильців виселятися, адже будинок аварійний і потребує реконструкції чи знесення? Яка була б реакція і результат? Точно такий, що стався вчора.

Можливо, це спрощено, але об'єктивно.

Друга позиція. Поки ми всі не усвідомимо, що наше житло - це наша відповідальність, ситуація з станом житлового фонду не зміниться.
Майже всі квартири на Попудренка, 16 були приватизовані. До кого підуть мешканці приватного будинку, який в один момент завалиться? Кого будуть звинувачувати? Там зовсім інше сприйняття приватної власності.

Що зробили власники, щоб вирішити проблему СВОГО майна, крім усних звернень до КП "Новозаводське" в день трагедії?

ЖРЕД нічого не робив? Ок! Створіть ОСББ, найміть управляючу кампанію та відмовтеся від послуг неефективного управлінця. Але треба зробити перший крок і взяти відповідальність на себе. Потім по програмі 80/20 отримайте фінансування на капітальний ремонт з міського бюджету.
Тільки відповідальні громадяни змінять цю країну.

Тільки відповідальні власники вирішать накопичені роками проблеми житлового фонду.
Я не намагаюся перекласти проблеми виключно на мешканців. Але треба усвідомити, що в тарифі за комунальні послуги немає капітального ремонту. Відповідно, і юридичних підстав його виконувати.

Сьогодні міський голова дав доручення провести обстеження всього житлового фонду міста. Можливо, його результатом стане міська програма по реконструкції аварійних та застарілих будинків. Це потребуватиме колосальних коштів, які заплатять мешканці всього міста. Наскільки це справедливо - окреме питання.
Але я хочу, щоб всі просто усвідомили, що простих відповідей тут немає.

Олександр ЛОМАКО, заступник чернігівського міського голови



Теги:Олександр Ломако, обвал будинку, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar