реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Корисні бактерії

На адресу редакції надійшло кілька питань від читачів стосовно використання добрив. Відповідь на них дає Сергій Козар, завідуючий лабораторії фізіології росту мікроорганізмів Інституту сільськогосподарської мікробіології НААН.

Що таке аміачна вода? Чи це те ж саме, що аміачна селітра, чи правда, що з її допомогою можна позбавитись від хруща?

Аміачна вода – це розчин аміаку у воді. Використовується як добриво, має вигляд білої або сірувато-жовтої рідини. Зберігається у закритих цистернах, бо швидко випаровується. Вона вбиває багато живих мікроорганізмів, якщо концентрована. У тому числі, якщо потрапить на личинку хруща, може її знищити. Аміачна селітра, на відміну від аміачної води, – це добриво у вигляді гранул.

Що таке мікробні добрива?

Добрива є різні. Є органічні, наприклад, гній. Є мінеральні – сюди відноситься та ж аміачна селітра. Мінеральні добрива можуть бути шкідливими через те, що з їх використанням зростає вміст нітратів у рослині. Може бути шкода, якщо рослина азотні сполуки повністю не використає, і вони вимиваються, потрапляють у ґрунтові води і теж негативно впливають на живі організми.

Є ще мікробні добрива, у них дія зовсім інша. Вони, до речі, не шкідливі для рослин, через їх використання надлишків, нітратів немає.
- Яка дія у цих препаратів?

- На гектар, наприклад, потрібно 60-100 кілограм азоту. Щоб удобрити ґрунт гноєм, потрібно його вивозити машинами, розкидати. Він досить дорого коштує. А є такі бактерії, які беруть азот з повітря, його перетворюють і насичують ним ґрунт. Ми в лабораторіях вирощуємо ці бактерії – в одному грамі мікробного добрива може міститися їх десь мільярд. Щоб застосувати на гектарі землі, потрібно 100 -200 г такого препарату. Ним обробляється насіння.

- Для яких культур це добриво використовується?

- Особливо ефективні такі препарати для бобових рослин, бо добре фіксують азот бульбочкові бактерії, які живуть на корінні бобових культур, наприклад, сої і гороху. Існують мікробні добрива для зернових і овочевих культур. Під кожну культуру є своя бактерія. Крім азотофіксуючих, є бактерії, які стимулюють ріст рослини, захищають від різних хвороб. Так само, як у людини, якщо в кишечнику немає мікрофлори, вона може захворіти, тоді їй назначають препарати з корисними мікроорганізмами. Точно так же рослини. Їх коренева система оточена бактеріями, і без них не може бути повноцінного живлення. Є мікробні препарати для захисту рослин від комах-шкідників, наприклад, від личинки колорадського жука. Продукується токсин, який вбиває цього жука.

- Для людини такі бактерії не шкідливі?

- Ні, бо людина ж не хворіє на ті хвороби, на які хворіють комахи, чи, наприклад, рослини. Тому бактерії, які шкідливі для жука, не впливають на людину.

- Чому так мало людей знає про існування мікробних препаратів, і застосовує більше мінеральні добрива, а від шкідників – пестициди?

- Тому що інформація про мікробні препарати не розповсюджена, ще не всі про це знають. Хоча у світі їх вже багато застосовують, у деяких країнах навіть є такий обов’язковий прийом – разом з насінням продають препарат. Повністю замінити мінеральні добрива ними не можна, але все ж вони можуть непогано допомогти у вирощуванні врожаю. Але є така проблема: виділяються певні кошти на розробку препаратів, а для того, щоб вони пішли в мережу роздрібної торгівлі, і кожен селянин міг їх купити, потрібні дозволи, реєстрація, а це вимагає також великих коштів. У нас таких коштів немає. Але ми поступово реєструємо препарати. За останній час зареєстровано в Україні і дозволено до виробництва п’ять наших біопрепаратів.

Розпитувала Вікторія ГАВРИК




Теги:аміачна вода, мікробіологія, біопрепарати, хрущ, Бактерії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar