реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Концтабір у Ягідному: чому росіяни його зробили?

Є підстави вважати, що в Ягідному біля Чернігова російські військові в березні влаштували справжній концентраційний табір. Це не перебільшення й не метафора.

Хоча першою метою російських військових, очевидно, було використати жителів села як «живий щит». Але один злочин був пов’язаний з іншим.

В Ягідному перебували, зокрема, 55-та окрема мотострілецька бригада (з міста Кизил Республіки Тува (Тива)); 74-та ОМБр (з міста Юрга Кемеровської області); ймовірно, 228-й мотострілецький полк (з міста Єкатеринбург).
Російські війська зайшли в Ягідне 3 березня й майже відразу почали зганяти місцевих жителів до підвалу школи. Селянам казали, що це робиться для їхньої безпеки.

Насправді агресори робили так для своєї власної безпеки, оскільки в цій же школі вони розмістили штаб. Є навіть версія, що це міг бути штаб командування армії (позначку зі скороченням «ШКА» з прив’язкою до Ягідного журналісти знайшли на накресленій схемі, залишеній росіянами).

З 4-го — 5-го березня по 30-31 березня ув’язненими в підвалі перебували 299 дорослих та 67 дітей, в тому числі немовлята. Люди страждали від голоду, спраги, антисанітарних умов та постійного залякування й приниження з боку окупантів.Від постійної нестачі кисню й виснаження десять в’язнів похилого віку померли в цьому підвалі. Вони задихалися й марили перед смертю. Імена загиблих з зазначеними датами смерті інші в’язні видряпали на стіні (дивіться на фото).

Також рашисти вбили в Ягідному ще 17 людей за інших обставин — поза межами катівні-підвалу.

30-31 березня люди вийшли з цієї в’язниці, коли ЗСУ вигнали ворогів.

Отже чому є підстави говорити про концтабір?

Тому що «класичні» (пробачте за це слово) концентраційні табори, починаючи з найперших документально відомих (на межі ХІХ — ХХ століть) створені абсолютно так само, як Ягіднянський.

Що мається на увазі:
- Концтабори створювалися за прямою вказівкою влади: або вищих військових чинів, які були дуже впливовими (так було під час англо-бурської війни в 1899-1902 роках, коли перші концтабори організував командувач колоніальних військ Кітченер), або взагалі вищого політичного керівництва держави-агресора (як у більшовицькій росії, де Ленін у 1918 році особисто вимагав «сомнительных запереть в концентрационный лагерь»);

- Але з іншого боку охороною в перших концтаборах були не репресивні служби (типу пізніших ВЧК, НКВС, СА, СС і т.п.) — а військові регулярної армії колоніальних держав. Спеціальний «персонал» для таборів з’явився згодом;

- Першими в’язнями були саме мирні люди (військовополонених тримали окремо і в інших умовах). Це вже знову-таки пізніше почали масово ув’язнювати в аналогічних таборах і військових. Що ж до цивільного населення агресори переслідували одразу кілька цілей:
унеможливити контакти цих цивільних зі своїми військовими та партизанами;
прикритися мирними громадянами як «живим щитом»;
створити вкрай тяжкі умови перебування (голод, холод, хвороби, бруд, психологічний тиск) — а такі умови неминуче призводили до масової смертності в’язнів.

Як бачимо, вже на самому початку система концтаборів поєднувала функції й «живого щита», і «табора смерті».
- Щодо перших концтаборів не існувало офіційних документів. Їх могли створювати неофіційними розпорядженнями (той же Ленін віддав вище згаданий наказ телеграмою) або навіть усними вказівками.

Ми бачимо, що в Ягідному обставини схожі на перші історично відомі концтабори: «персонал» — солдати регулярних військових частин, а в’язні — цивільні, якими прикривалися і водночас для яких створили нелюдські умови.
До того ж ворожі солдати психологічно катували, залякували людей: імітували розстріл, стріляли поряд з ними зі стрілецької й навіть важкої зброї.Стосовно цього мій співрозмовник у Ягідному сам вжив слово «експеримент».

Ягіднянці розповідають:
«Автоматом мене у потилицю штовхає, а тоді ствол трохи підняв [над головою] — і вистрілив»,
«Командує: «На землю!» — і товче мене в землю. Я трохи підняв голову — він чергу дав над головою»,
«Як тільки вгледіли — і стріляють»,
«Танк проїде, — побачили, що люди вийшли з підвалу на вулицю — і стріляють»,
«Коли ми хоронили тих, хто помер у підвалі — приїхав танк [так висловився свідок], став за банею і почав обстрілювати. Тоді люди прямо в могили й плигали. Двох тоді поранили»,
«Вони як експеримент якийсь робили. Захоче — випустить [з підвалу], не захоче — не випустить. Або випустили, і як тільки ми вийшли — стрілянину підіймають».

Ми навели лише деякі зі свідчень жителів Ягідного.Такий постійний терор не можна пояснити стихійною злістю й помстою за поразки на полі бою. Так само його не можна пояснити використанням людей як «живого щита».
Адже окупанти почали це робити з самого вторгнення в село і робили системно й безперервно.

Недаремно я порівняв табір у Ягідному саме з першими концтаборами в історії. Адже на початку ХХ століття зароджувалися імперські тоталітарні режими нового типу. У них ще не було системи таборів. І вони ще тільки створювали для себе репресивну машину. Їм це було зручно зробити під час війн, силами армійських підрозділів.
Так і зараз: влада рф вже не має такої системи таборів, яка була у сталіна. Тому як виконавців використовує регулярні війська.

Потім вони намагатимуться списати ці злочини на «стрілочників» (пробачте за жаргон) — на рядових та молодших офіцерів. «Зручність» для організаторів ще й у тому, що частина солдатів-виконавців неминуче загине на фронті.

Отже припущення таке (й це припущення випливає з фактів та їх аналізу):
Російська влада планувала створити систему концентраційних таборів. Як для українців, так і, можливо, для придушення повстань на території рф. А терор у Ягідному — це була для них одна з моделей для відпрацювання системи.

При цьому головні організатори намагаються замаскувати свої плани — списати жертви на «звичайні» воєнні обставини й таким чином уникнути відповідальності: або повністю, або хоча б за частину злочинів.
Принципово важливо не дати їм уникнути всієї повноти відповідальності.

Олексій МАСЛОВ



Теги:концтабір, аналітика війни, Ягідне, російсько - українська війна, Олексій Маслов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar