реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Концерт скрипкової музики Гернота Вінішхофера та Дениса Яворського

Концерт скрипкової музики в рамках ХХ Міжнародного фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори» 26 березня 2021 року подарували глядачам відомий австрійський скрипаль Гернот Вінішхофер та київський піаніст Денис Яворський.

Гернот Вінішхофер – помітна постать на сучасній скрипковій сцені. Учень Герти Біндер, Александра Аренкова, Шандора Вега, Валерія Климова, творчий партнер Йозефа Сука, Ігоря та Валерія Ойстрахів, Тетяни Грінденко, Пауля Бадури Скоди, Павла Гілілова, художній керівник фестивалю «Ost-West-Musikfest». Денис Яворський – лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Основу репертуару піаніста складають твори Й.С.Баха, В.А.Моцарта, Л. Бетховена, Ф.Шуберта, Р.Шумана, Ф.Ліста, Ф.Шопена, С.Прокоф’єва. Денис Яворський є викладачем Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського.

Програма, представлена Гернотом Вінішхофером і Денисом Яворським на фестивалі «Сіверські музичні вечори», була різноплановою і насиченою. В її рамках була виконана Соната №10 для скрипки та фортепіано соль мажор Людвіга ван Бетховена – твір, що, за словами музикознавців, є «абсолютно новим виміром музики». Спеціалісти відзначають його спорідненість з пізнішими роботами імпресіоністів, адже соната сповнена спокою, споглядання, роздумів.

Прозвучало у концерті і Рондо для скрипки і фортепіано сі мінор Франца Шуберта. Вважається, що цей твір був написаний для скрипалів-віртуозів і дає можливість музиканту продемонструвати свою виконавську майстерність. Цю думку на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру блискуче підтвердили Гернот Вінішхофер і Денис Яворський.

Також у програму концерту скрипкової музики увійшли твори австрійського композитора Фріца Крейслера – «Синкопи», «Віденський каприс», «Гітана», Речитатив та скерцо для скрипки соло, вальси «Муки кохання», «Прекрасний розмарин», «Радість кохання». А на біс музиканти виконали твори Олександра фон Цемлінського та Пабло Сарасате.
Партнером концерту став Австрійський культурний форум.

На жаль, у зв’язку із встановленням заборони на приймання відвідувачів закладами культури з 27-го березня, проведення ХХ Міжнародного фестивалю «Сіверські музичні вечори» тимчасово призупинено. «Сподіваюся, як тільки з’явиться нагода, ми продовжимо фестиваль. Сподіваємося на найкраще!» - так прокоментував ситуацію художній керівник фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач. Заплановані концерти відбудуться після зняття карантинних обмежень.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм



Теги:Україна - Австрія, Чернігівська філармонія, Сіверські музичні вечори


Читайте також



Коментарі (0)
avatar