реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Коли постане пам'ятник князю Михайлу і боярину Федору?

Урочистою божественною службою відзначили 30- річчя оновлення свого храму парафіяни церкви святих князя Михайла Чернігівського і боярина його Федора. Літургію очолив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря у співслужінні 11 священиків та двох дияконів.

Храм унікальний перш за все тим, що посвячений святим, які загинули в Орді, відмовившись поклонитися язичницьким символам. «Не хочу тільки за йменням християнином бути» - сказав гордий князь Михайло Всеволодович, а його боярин пішов слідом за ним, відмовившись зрадити свого князя і християнську віру. Їх тіла були викинуті за стан, а потім привезені в Чернігів, де довго зберігались у Спаському соборі. Московський цар Іван Грозний забрав їх собі. Нині ж вони забетоновані під Архангельський собор Кремля.

Храмів, присвячених цим святим, у світі всього три – у Москві, в Канаді і єдиний в Україні.

Сама споруда храму має давню історію — будівництво розпочалося у 1801 році поруч із будинком наказного гетьмана Павла Полуботка. А освячення відбулося у 1808 році, відтоді церква кілька разів перебудовувалася, проте найскладніші часи припали на радянський період. Служіння тоді не проводили, а приміщення використовували як склад військового госпіталю.

«Тут було три поверхи і на них зберігали різні речі – шинелі, протигази, чоботи і т.д. Багато чого тут було, довелося виносити все і церкву приводити до порядку. Чому я обрав саме її? Бо на той час це була Українська Православна Автокефальна Церква, а я завжди мріяв про українську церкву. В Чернігові нині є чотири церкви, які суто українські, без подвійного дна. Першою була П’ятницька, її передали громаді 1991 року, а ця стала другою – у 1992 році»,- каже парафіянин Юрій Соболь.

Секретар міської ради Олександр Ломако каже: «Храм має чудове розташування - на березі річки Стрижень, в пішій доступності Дитинець та міський парк. Поруч - красива зелена зона. До війни ми розглядали переспективи її реконструкції та обговорювали з громадою встановлення пам‘ятника святим Михайлу та Федору. Його проект вже давно розробив скульптор Геннадій Єршов. Обов‘язково повернемося до цих проектів!».

Василь ЧЕПУРНИЙ




Теги:Чернігівська єпархія, Василь Чепурний, чернігівські святі, Олександр Ломако, пцу


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Сам храм і є пам'ятником. Хіба що таблицю повісити десь на огорожі для зівак.
avatar