реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Кобзар - некролог Московії

180 років, 26 квітня 1840р, вийшов друком перший ''Кобзар'' Тараса Шевченка, коштом полтавського шляхтича Петра Мартоса. Сприяв виданню шляхтич, письменник з Гетьманщини, Пирятинська сотня - Євген Гребінка.
Саме він заохочував Тараса до поетичної творчості і саме він познайомив Шевченка з Петром Мартосом, своїм однокашником, з котрим навчався в Ніженьській гімназії вищих наук.
Наклад видання 1000 прим., 116 стор. друковано на цигарковому папері. Зворот першої сторінки оформили за малюнком Василя Штернбурга ''Кобзар з поводирем''. Тому після виходу збірки Шевченка назвали Кобзарем.
До збірки увійшло вісім творів.
Відкривав збірку вірш-заспів «Думи мої, думи мої…», який є епіграфом до видання.
Твори Т. Г. Шевченко присвятив тим, хто його підтримував.
Книжка розійшлася швидко, хоч мала високу ціну в 1 карбованець сріблом.

А через двадцять літ (1860р) коштом шляхтича, мецената української культури Платона Семиренка (так, так того самого, в честь котрого названо яблуко ''Ренет Семиренка'') було видане при життю Тараса більш повний збірник Кобзаря.

180 років тому почалася наша нова епоха, що змінила раз і назавжди українця. Якби можна було міняти минуле, москалі б точно віддали не один свій бюджет чи направили б не одного свого судоплатова за Кобзарем. Кобзарем, котрий стане некрологом Московії.

Спочатку було слово...

Чому у своєму дописі постійно наголошую на походженні - шляхтич? Саме вона, українська шляхта, еліта, при будь-якій нагоді творила передумови для відновлення власної держави, а не чернь, яку ліваки та московити виводять в державотворці. Тому і біда в нас зараз, бо українці власну еліту з ентузіазмом готові втопити, а за чужу - топити.

Андрій МІЩЕНКО

Р.S. Гребінка прожив 36 років, Семиренко - 42, Шевченко - 47. Як мало і, як багато...



Теги:Тарас Шевченко, Андрій Міщенко, кобзар, українська шляхта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar