реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Кіносценарій розповість історичну правду про Конотопську битву

«То Москва накинула нам брехню про вічну ворожість українців і кримських татар». Саме так говорить співавтор кіносценарію «Сіверщина 1659. Коли упало небо...» Анатолій Покришень.

Його спільна з Олегом Миколайчуком робота здобула визнання на міжнародному конкурсі "Коронація слова", який щороку проводять Тетяна та Юрій Логуші.

Первісно у назві стояло слово Конотоп, адже мова йде про Конотопську битву 1659 року. Хоча, власне, не тільки про битву. Анатолій Покришень каже: "Йдеться про дружбу українського і кримськотатарського народів, адже то тільки Москва накидала нам твердження, що з нею українці завжди були братами, а з кримськими татарами - завжди ворогами. Насправді все не так. І в нашому кіносценарії через любов козака з кримською татаркою, через наші та їхні танці ми показуємо дружні стосунки. Йдеться у творі і про полководський талант гетьмана Івана Виговського, і про порядність кримських татар і підлість московітів. Скажімо, розказано, що москалі спалили Борзну та Ічню - про це мало хто знає".

Анатолій Покришень каже, що для написання твору перечитав Олександра Лазаревського, побував на місці боїв та пригадав, що йому, на той час юнаку, розповідав у Конотопі видатний краєзнавець Іван Лисий. Та й навіть трохи вивчив кримськотатарську мову - у кіносценарії козаки говорять нею, так як і кримські татари знали українську...

А нам приємно нагадати, що Анатолій Покришень нещодавно був героєм публікації в "Голосі України" і що цього разу розкривається ще нова грань його талантів.

Василь ЧЕПУРНИЙ "Голос України"



Теги:Анатолій Покришень, Василь Чепурний, Конотопська битва, кіносценарії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar