реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Києво-Печерську лавру хочуть передати у "московсько-церковну" власність?

Депутат Київської міської ради, голова постійної комісії Київради із питань культури і туризму Олександр БРИГІНЕЦЬ побоюється, що Києво-Печерську лавру передадуть з державної власності до “церковно-московської”. Про це він сказав, коментуючи рішення Київради про передачу лаври у державну власність.

“Не встигли стихнути пристрасті навколо перейменування частини вулиці Мазепи на вулицю Лаврську, як навколо головного українського монастиря вибухнув новий скандал. Після відмови передати Києво-Печерську лавру у державну власність на засіданні Верховної Ради, де депутати від Партії регіонів не підтримали проекту передачі, молодші їхні колеги у Київраді, разом зі своїми сателітами з Блоку Черновецького, таки передали Києво-Печерську лавру з муніципальної власності до державної”, — відзначив депутат.

Депутат стверджує, що влада дуже поспішала, тому й не підготувала документів належним чином і згідно з регламентом. Зокрема, проект рішення ухвалили з порушенням правил регламенту Київради — питання не розглядалося на комісії з питань культури і туризму.

«Причина для такого поспіху очевидна: приїжджає московський патріарх Кирило. Якщо лавру не передали і вулицю не перейменували, то на київських урядовців (Президента, мера тощо) очікувало б “кирилівське шльопання», — іронізує депутат.

Голова комісії О. Бригинець побоюється, що тепер небезпека нависла і над музеями, і над художніми майстернями, які розміщено на території заповідника. Найімовірніше, їх повністю або частково виселять, а саму Києво-Печерську лавру передадуть з державної власності до церковно-московської. Що, за його даними, підтверджує прес-служба Києво-Печерської лаври, «яка, звичайно ж, знає, що єдиновладним власником лаври стане УПЦ МП». Тому названа прес-служба вже щедро заявила, що вони якось порозуміються з музеями, відзначив депутат. «Одне незрозуміле: чому церкві потрібно знаходити спільну мову з музеями? Музеї у нас державні, а церква у нас відокремлена від держави. От і повинна церква знаходити спільну мову зі своїми вірянами, а музеї — зі своїми відвідувачами. Сподіваюся, незважаючи на безглузді перестановки, ініційовані новою владою, у лаврі знайдеться місце і ченцям, і музеям, і митцям. Адже Києво-Печерська лавра — не лише церковна, а й духовна святиня України, а духовність — поняття значне ширше, ніж церковність», — заявив депутат.




Теги:патріарх Кирил, УПЦ МП, Київ, Києво-Печерська лавра


Читайте також



Коментарі (0)
avatar