реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Хто захистить українців у Росії?

Народні депутати від «Нашої України» Лілія Григорович, Володимир Карпук та Андрій Парубій направили до міністра закордонних справ Костянтина Грищенка звернення з приводу ліквідації Федеральної Національно-культурної автономії українців у Російській Федерації. Зокрема, депутати вимагають від МЗС викликати Посла РФ в Україні п. М.Зурабова та вручити йому ноту протесту, зажадавши відповідних пояснень. Читайте повний текст звернення.

Міністру закордонних справ України
К.І.Грищенку

Депутатське звернення
у зв'язку з рішенням Верховного суду РФ про ліквідацію Федеральної Національно-культурної автономії українців у Російській Федерації

Шановний Костянтине Івановичу!

Як, сподіваємось, Вам добре відомо, 24 листопада 2010 року Верховний суд Російської Федерації оголосив рішення про ліквідацію Федеральної національно-культурної автономії українців (ФНКАУ) в Російській Федерації. Таким чином, як повідомили в суді, був задоволений позов Мін'юсту Росії про ліквідацію ФНКАУ.

Фактично діяльність ФНКАУ була зупинена силовими діями влади ще у жовтні 2009 року. Приводом для остаточної ліквідації стали дії активу ФНКАУ, спрямовані на висвітлення у ЗМІ утисків з боку російської влади діяльності української національно-культурної автономії, проведення заходів по вшануванню жертв Голодомору українців 1932-1933 років на території Російської Федерації.
Заборона діяльності ФНАУ стало черговим підтвердженням грубого і систематичного порушення Росією права її громадян-українців на збереження власної мови і культури. Згадаймо руйнування єдиної української бібліотеки в Москві, відмови у відкритті шкіл з українською мовою навчання та десятки інших подібних випадків.

У той час, коли Україна розширює обсяги вивчення та застосування російської мови, РФ ліквідовує залишки національно-культурних товариств українців в Росії. Адже українці у РФ, як і росіяни в Україні - перші за кількістю національні меншини.

Особливо блюзнірськими виглядають такі дії з боку держави, що вважає за можливе повчати сусідів щодо «захисту прав» етнічних росіян, обов'язковості вивчення російської мови у сусідніх країнах, веде агресивну і неприкриту ідеологічну експансію проти них.

На цьому тлі викликає щонайменше подив відсутність будь-якої реакції з боку офіційних осіб України, зокрема, й Вашої, як Міністра закордонних справ України.

Зважаючи на викладене, просимо Вас вжити наступних заходів:
- викликати Посла РФ в Україні п. М.Зурабова та вручити йому ноту протесту, зажадавши відповідних пояснень;
- дати доручення Послу України в РФ п. В.Єльченку провести зустріч з активістами ФНКАУ з метою вивчення першочергових потреб громади та надання їй необхідної практичної допомоги;
- звернутися з листами до Генерального секретаря ОБСЄ М.Брішамбо та Верховного Комісара ОБСЄ з питань національних меншин К. Воллєбека, в яких поінформувати їх про прийняте в Росії рішення, яким грубо порушуються права української національної меншини в Росії;
- дати доручення Постійному представнику України при ОБСЄ п. І.Прокопчуку проінформувати Постійну Раду ОБСЄ про згадане рішення РФ на її найближчому засіданні.

Просили б, шановний Костянтине Івановичу, повідомити офіційно про ці та інші вжиті заходи та надати копії даних Вами відповідних доручень.




Теги:українська автономія, національні меншини, К.Грищенко, Росія-Україна, Зурабов


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Дл чого "сипати бісер перед свиньми" і називати їх шановними, хіба вони ссвій народ цінять, вони лиш би старшому братові дупу лизила. Вони навіть ГОЛОДОМОР не називають геноцидом. Напевне їхні діди винищували наш народ в той час і своїм дітям і внукам розказували як вони захищали український народ. Вони ж за русифікацію України, а поїдьте, в села східної Українни, там старші люди розмовляють українською. А хтось нав’язує зовсім інше.
avatar