реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Хто і навіщо організував «газовий терор» у Ніжині

З лютого 2011 року триває війна проти власників газових колонок у місті Ніжині. Приводом для початку бойових дій став нещасний випадок в одній з квартир за офіційною версією через отруєння чадним газом при користуванні газовою колонкою у зв’язку невідповідністю димового каналу вимогам чинних будівельних норм. Внаслідок чого одна людина загинула, а дві – травмовано. Начебто через це газовики почали масове відключення у населення газових колонок по вул. Московській, а через три місяця і вул. Подвойського.
Однак цьому суперечать факти. Те що акція газовиків була спланована і організована «з гори» свідчить те, що спочатку власникам газових колонок робився припис на заміну гофрированих шлангів, якими були підключені газові колонки до мережі. Потім почали вже вимагати наявність акту перевірки димових та вентиляційних каналів. Далі більше. Не вистачало то одних то інших довідок. Тож отримати офіційний дозвіл на користування газовим обладнанням для багатьох мешканців Ніжина виявилося не можливим.
Тому майже всі газові колонки під тим чи іншим приводом було відключено і опломбовано. У такій спосіб було відключено 636 колонок у 18 будинках за офіційною версією «задля збереження життя і майна громадян м. Ніжина через непридатність димових каналів до експлуатації». Порушення вимог будівельних норм димових каналів в будинках по вулицях Московській та Подвойського начебто встановило спеціалізоване підприємство «Ніжинжитлосервіс» і тому «користування газовими колонками, продукти згорання від роботи яких відводяться в такі канали, є небезпечним».
Куди тільки не зверталися за справедливістю постраждалі від газового рекету мешканці Ніжина. І хто тільки цим не переймався...
Як уряд відповів Юрію Костенку
Відреагував на звернення десятків мешканців Ніжина і народний депутат України Юрій Костенко. Ще у липні 2011 року він звернувся до прем’єр-міністра М. Азарова по цьому питанню.
У своєму депутатському зверненні Ю.Костенко прямо вказує на неприпустимість абсурдних «новацій» місцевих посадовців житлово-комунальної сфери, котрі під «благовидним» приводом перевірки димовентиляційних каналів розпочали масове відключення газових колонок мешканцям Ніжина. Чиновники, які відповідають за вентиляцію і газове обладнання, підпорядковані різним структурам, але діють на диво злагоджено, спонукаючи громадян, на їх переконання, «искать альтернативные пути и потихоньку платить, лишь бы включили», що фактично зводиться до банального вимагання хабаря.
Ю. Костенко вимагав від М. Азарова особисто врутитися і зупинити цей терор по відношенню до населення та врегулювати цю проблему.
На це депутатське звернення Ю. Костенка відповів Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ю. Бойко.
Він підтвердив, що на виконання листа Кабміну від 13.01.2011 року № 01/01-0053 саме його Міністерство запропонувало «керівникам акціонерних товариств з газопостачання та газифікації ініціювати проведення спільно з місцевими органами виконавчої влади інвентаризації газового обладнання, що використовується в побуті, та заборонити користування несправним обладнанням та таким, що експлуатується з порушенням Правил безпеки систем газопостачання України».
Як запевняє у своїй відповіді народному депутату міністр Ю. Бойко з метою відновлення газопостачання в м. Ніжині було вжито відповідні заходи, а саме: «19 липня 2001 року було проведено засідання Регіональної Ради з питань безпечної життєдіяльності населення та 27 липня 2011 року - засідання обласного оперативного штабу під головуванням начальника Головного управління житлово-комунального господарства Чернігівської облдержадміністрації. За результатами засідань Управлінню житлово-комунального господарства та будівництва Ніжинської міської ради, КП «Служба єдиного замовника» спільно з ПАТ «Чернігівгаз» надані доручення щодо усунення виявлених недоліків та вжиття заходів до поновлення газопостачання населенню».
Насправді 28 липня 2011 року за № 01.02-09/1664 і підписом в. о. голови обласної держадміністрації С.М. Прокопенка райдержадміністраціям, виконкомам Ніжинської, Прилуцької, Чернігівської міських рад «з метою запобігання можливим аваріям техногенного характеру та недопущення нещасних випадків під час користування газом та використання газового обладнання у житловому фонді, а також для належної його підготовки до роботи в осінньо-зимовому періоді 2011-2012 років» було направлено Доручення з переліком відповідних заходів.
Серед яких забезпечити, зокрема «контроль за улаштуванням систем індивідуального опалення в житлових будинках, зокрема з використанням газових котлів та водонагрівачів, та вжиття заходів у разі виявлення незаконного встановлення газових пристроїв з обов’язковим притягненням винних до відповідальності».
Щодо ПАТ «Чернігівгаз», то йому запропоновано «продовжити перевірку стану внутрішньо будинкових систем газопостачання». Термін – постійно.
Таким чином усі заходи цього Доручення спрямовані не на вжиття заходів щодо поновлення газопостачання населенню, а на неухильне виконання лише тих вказівок Кабміну та Міністерства, які стосуються заборони «користування несправним обладнанням у побуті».
Так хто ж організував знущання над ніжинцями?
«Террор по отношению к населению» в місті Ніжині виник не за ініціативою місцевих чиновників чи ПАТ «Чернігівгаз» і не випадково. Це – спланована акція за вказівкою уряду М. Азарова.
Можливо, що місцеві виконавці в Ніжині виявилися занадто лякливими у виконанні вказівок старших товаришів і «перегнули палицю»?
Деякі мешканці Ніжина вважають, що те що відбувається зараз у Ніжині не є випадковим. Вони вважають, що або «кому-то очень хочется навариться» на реалізації електричних бойлерів, або це - «величайшая провокация по уничтожению доверия к существующей власти».
Питання лише про яку владу йде мова: місцеву, обласну чи столичну?
Хто б не був винний у цій ситуації – страждають прості люди. Тож питання масового відключення газових колонок та інших газових приладів треба вирішувати терміново.
До речі, замість поліпшення безпеки населення і вирішення проблем з використанням природного газу – конкретно мешканців Ніжина, владні структури та монополіст ПАТ «Чернігівгаз» створюють через масове відключення газу нові, вкрай серйозні загрози. В першу чергу, це – збільшення вірогідності виникнення пожеж через перевантаження електромереж та погіршення стану здоров’я людей через відсутність належних побутових умов?

Сергій СОЛОМАХА


Звернення мешканців міста Ніжина до народного депутата Ю.Костенка (67 підписів)





Запит Ю.Костенка до прем'єр-міністра М.Азарова


Розпорядження А.Клюєва щодо запиту Ю.Костенка



Відповідь на запит Ю.Костенка за підписом Міністра Ю.Бойка





Доручення в.о. голови Чернігівської ОДА до РДА і міськвиконкомам Чернігівської, Ніжинської та Прилуцької міських рад











Коментарі (0)
avatar