реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Хрестоматія Слова - пам'ятник Ганні Арсенич - Баран

Звісно, мені найбільш приємно, що цією хрестоматією реанімовано пам'ять про мого далекого родича і до недавнього часу забутого на бАтьківщині (село Хлоп'яники) поета і редактора, просвітянина і бійця Залізної дивізії Варфоломія Кириленка, який в діаспорі знаний як Павло Степ.

Не приховуватиму, що приємно і себе бачити в цій огромині, та ще й зі словами світлої пам'яті Петра Сороки про мої писання, що " загалом для автора властива пильна увага до слова, тонке відчуття фрази і вже тому його не тільки хочеться читати, його читати варто, бо це письмо, що збагачує духовно та інтелектуально". Висока оцінка!

Коли Ганна Василівна запропонувала мені щось дати своє до хрестоматії літератури рідного краю - чесно, здивувався. Адже я не член Спілки і як ото назвав мене вперше після "Акурайку" Григорій Гусейнов письменником - так і досі до такого звання не звик. Але послав Ганні Арсенич - Баран кілька своїх етюдів. І всі вона взяла до друку - тут і "Історія старої Путивки", і дід Андрон з бабою Лисаветкою (привіт членам фан- клубу баби Лисаветки! :)), і "Пироги з карамельками" - про колгоспне село, і "Вбивство отця Мисаїла", і "Поїздка на Діди". Приємно, що й казати...

Але варто наголосити, що ця 3,5 кілограмова томина є пам'ятником Ганні Арсенич - Баран. Не знаю скільки років треба було збирати, впорядковувати, вичитувати всіх тут зібраних авторів, бо їх є і є - від Володимира Мономаха до Анастасії Дорошенко 2002 року народження. Але цією хрестоматією Ганна Василівна зробила те, чого за всі роки існування не могла зробити ціла чернігівська Спілка, хоча її багаторічний очільник був членом обкому компартії і міг "пробити" видання хрестоматії. Та й добре, що не зробив, бо там було би забагато совєтчини- комунії. А наразі завдяки Ганні Василівні маємо справдешню хрестоматію, яка устійнює уявлення про художнє слово на Чернігово- Сіверщині. Вдвічі приємно, що це зробила галичанка - все ж таки треба визнати, що галичани працьовитіші за нас, східняків...

Посилаючи у засвіти вдячність упорядниці та авторці передмови за титанічний труд, пишімо так, щоб не було соромно перед огромом Слова, зібраного у цій хрестоматії.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, українська література, Ганна Арсенич - Баран, Петро Сорока, хрестоматія, нові книги


Читайте також



Коментарі (0)
avatar