реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Хмельницький пропонує Чернігову очиститися

Український інститут національної пам’яті направив Хмельницькому міському голові листа, підтримуючи ініціативу мешканців щодо перейменування вулиць, провулків, проїздів міста, названих на честь діячів та подій тоталітарного режиму.

«Неприпустимо, що в українських містах і селах досі залишаються топоніми, присвячені особам, причетним до організації Голодомору, політичних репресій та інших злочинів проти людяності», – наголошують у листі.

Топонімічна комісія Хмельницької міської ради 10 червня розглянула пропозицію щодо перейменування 26 вулиць і провулків, назви яких пов’язані з іменами та подіями тоталітарного режиму СРСР. Це доцільно з точки зору приведення міської топоніміки до сучасних реалій життя українського суспільства, формуванню національної свідомості, увічнення пам’яті про визначних осіб України і Хмельниччини.

Наразі у Хмельницьку відбувається громадське обговорення цього питання, після чого питання перейменування винесуть на розгляд міської ради.

Український інститут національної пам’яті висловлює сподівання, що почин хмельничан стане гідним прикладом для наслідування для інших міст по всій Україні. Український інститут національної пам’яті готовий надати необхідну інформаційну та методологічну допомогу з метою пришвидшити подолання наслідків тоталітаризму, ліквідації його символів та відновлення національної пам’яті.

«Комуністичний режим, що у ході відвертої агресії захопив територію України у 1919-1921 роках і утримував її під своїм тотальним контролем до 1991 року, вчинив численні злочини проти українського народу. Подолання наслідків тоталітаризму є неодмінною умовою демократичного розвитку нашої країни. – вважає заступник директора Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Він зазначив, що усі країни Центральної та Східної Європи, які пережили спільно з нами комуністичне минуле, сьогодні є членами Європейського Союзу, але перед цим вони пройшли необхідний шлях подолання наслідків тоталітаризму та ліквідації його символів.

«Є чимало імен, несправедливо забутих, якими варто називати вулиці, – додав Тиліщак. – Зокрема, це імена учасників визвольних змагань, діячів УНР, дисидентів. Увічнення пам’яті при цих осіб у назвах вулиць міст і сіл України сприятиме зростанню патріотизму та збільшенню інтересу українців до минулого рідного краю».

Також нещодавно Український інститут національної пам’яті звернувся до органів місцевого самоврядування з пропозицією вшанувати пам’ять загиблих військовослужбовців, які загинули під час Антитерористичної операції.

Український інститут національної пам’яті

Від редакції "Сіверщини".
Зате в Чернігові міська рада, очолювана колишнім першим секретарем обкому комсомолу Олександром Соколовим, за поданням комуністів та енкаведистів типу Герарда Кузнєцова продовжує найменовувати навіть нові вулиці іменами комуністичних діячів, руки яких у крові... Так нещодавно увічнили Короткова, якого навіть комуністи в часи СРСР гидували шанувати...



Теги:перейменування, Хмельницький, Чернігівська міська рада, УІНП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar