реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

"Яндекс" вивчив, скільки вулиць у Чернігівській області могли потрапити під Закон про декомунізацію

Яндекс.Карти було запущено в Україні 2006 року. Зараз на них нанесено детальні схеми усіх міст і багатьох менших населених пунктів країни із вулицями та будівлями. Щоб карти залишалися точними й актуальними, українські картографи Яндекса оновлюють їх щомісяця, відстежуючи зміни й перейменування топонімів. До 21 листопада місцева влада українських міст, селищ і сіл має змінити назви низки об’єктів відповідно до прийнятого півроку тому Закону про декомунізацію. Яндекс вивчив, скільки вулиць, на думку експертів, могло потрапити під його дію у Чернігові та населених пунктах Чернігівської області.

Із більш ніж півтори тисячі вулиць, провулків, проспектів і площ Чернігівської області, нанесених на Яндекс.Карти, Закон про декомунізацію станом на початок вересня поширювався на близько 230 топонімічних об’єктів. Понад 80 із них розташовано у самому Чернігові.

Найпопулярніша назва таких вулиць на Чернігівщині – вулиця Фрунзе. А ось як виглядає повний топ-5 «радянських» назв у населених пунктах області:
Фрунзе – 12 вулиць із такою назвою
Щорса – 9
Чапаєва – 9
Тельмана – 8
Колгоспна – 7

Найчастіше «радянські» вулиці у Чернігівській області називали на честь політичних, військових і громадських діячів. Іменами 60 із них названо близько 170 вулиць. Окрім розповсюджених в області трапляються й зовсім рідкісні найменування – наприклад, вулиці Муринсона, Арсенальців, Макаєвської та Лунінців.

Якщо узяти всі «радянські» вулиці Чернігова та з'єднати в одну, вона була б завдовжки близько 50 км – це як із міста на захід до кордону з Білоруссю. А загальна довжина «радянських» вулиць усієї області – 216 км: така вулиця простяглася б до Білої Церкви через Київ.

Згідно з даними пошуку Яндекса, серед вулиць, що можуть бути перейменовані відповідно до Закону, у Чернігові найчастіше шукають будинки на Червоногвардійській, Щорса та 50 років ВЛКСМ. А щодо власне декомунізації чернігівці запитують у Яндексі, наприклад, таке: [декомунізація перелік вулиць], [протокол засідання робочої групи з питання декомунізації]. Також вони активно цікавляться, як перейменують міста Щорс і Дніпропетровськ.

Про те, скільки вулиць потрапило під дію Закону про декомунізацію по всій Україні, можна прочитати у блозі Яндекс.України: https://blog.yandex.ua/post/3080/.

Інфографіку про найпопулярніші «радянські» назви вулиць у інших областях України та їх довжину можна переглянути в альбомі: https://fotki.yandex.ru/users/ya-ukraine-official/album/490764.

*Дослідження ґрунтується на рекомендаціях стосовно перейменування вулиць, підготовлених Інститутом національної пам’яті України, Департаментом громадських комунікацій Київської міської державної адміністрації, а також робочими групами з декомунізації, міськими радами, топонімічними комісіями, комісіями з упорядкування найменувань вулиць в обласних центрах України, місцевими краєзнавцями та активістами. Враховано вулиці, провулки, площі та інші об'єкти на Яндекс.Картах, які станом на початок вересня 2015 року ще не було перейменовано або рішення про їх перейменування ще не набули чинності й, відповідно, не були відображені на картах.



Теги:перейменування, декомунізація, УІНП, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar