реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Хатні квіти: невже отрута на підвіконні?

Незадовго до Новоріччя співробітниця "Сіверщини" Тетяна Кузик стала вдома свідком "рослинної пригоди". Коли вона про це повідомила на роботі, я попросила її розповісти про все детальніше -- для наших читачів, серед яких чимало жінок. Та й чоловіки подекуди розводять невибагливі кактуси (думаючи, що це саме кактуси :)). Тож до вашої уваги -- розповідь Тетяни:

"Якось увечері у мене розболілася голова. Пішла я до сусідки (вона працює в аптеці) -- нехай, думаю, тиск мені поміряє. Тиск Зіна мені виміряла, а потім показала невеличку рослинку в горщику, схожу на кактус: «Ти не знаєш, що це? Бо моя знайома випадково покуштувала сік цієї рослини, тепер у неї пече в роті, виникло подразнення на язиці».

Я відповіла, що не знаю, запропонувала сфотографувати рослину відправити фото моєму другові, який знається на різних сукулентах. Так ми й зробили, але інтернет у сусідки виявився дуже повільним: поки фото відправлялося, ми встигли знайти зображення назвцієї рослини у книзі.

Виявилося, що називається вона Еуфорбія тригранна і ніякий це не кактус, а молочай! А молочаї, як відомо, отруйні!

Час був уже пізній, до лікаря не втрапиш, швидку викликати теж наче незручно. Тож ми із Зіною полізли знову в Інтернет - шукати, як зарадити цій халепі. Інтернет запропонував, як при звичайному отруєнні - пити багато води, вжити активоване вугілля, але попередив, що в жодному разі не можна вживати молоко.
Врешті-решт Зіна зателефонувала страждалиці і порадила прополоскати рота водою з розчиненим активованим вугіллям. Засіб, на щастя, допоміг.

Пізніше менів дповів мій друг -- підтвердив, що це отруйний молочай, з ним треба бути обережним, бо отруєння соком цієї рослини може призвести до тяжких наслідків, аж до цирозу печінки.

Отака сторія.

І наостанок – для науки. Як же так сталося, що жінка покуштувала рослинку?
Виявилося, у неї був день народження, прийшли гості, хтось вирішив поцупити гілочку еуфорбії (у нас в народі живе думка, що якщо рослину вкрасти, вона добре приживеться). Отже, хтось відламав гілочку, з ранки побіг молочно-білий сік. Господиня, провівши гостей, побачила щось незрозуміле на рослин (може, хтось з гостей майонезом на рослинку капнув?) і автоматично лизнула палець, на якому був сік. З цього все й почалося..."




Дійсно, коли ми купуємо хатні рослини, ми оцінюємо їхню красу, рідше - труднощі у догляді. Але майже ніколи не замислюємося про те, наскільки небезпечними для здоров'я можуть бути горшкові рослини. І даремно!

Треба знати, що чимало з кімнатних рослин по-справжньому отруйні! Ось невеликий перелік.

Аденіума

Рослина родом з Африки. Цвіте яскраво-червоними квітками. Сік цієї рослини дуже отруйний і може стати причиною дуже серйозного харчового отруєння, також спровокувати напад астми.

Азалія (Рододендрон)

Красива квітуча рослина. Листя отруйне через вміст глікозиду андромедотоксіна. Ознаками отруєння є рясна слинотеча, виділення з носа, сльозотеча, блювання. Отруїтися можна, якщо поставити рододендрон біля ліжка чи робочого столу.

Монстера

Відноситься до сімейства ароїдних. Сік рослини викликає опік шкіри і дуже небезпечний для очей. Ознаками отруєння є сильна печія в роті і горлі, рясне слиновиділення, що має неприємний запах. Травний тракт від рота до заднього проходу запалюється і має яскравий колір. Рослини дуже небезпечні.

Кливія

Цибулинна рослина родом з Південної Африки. Цибулини служать блювотним засобом, при прийомі у великій кількості виникає отруєння. Великі дози сильно отруйні. Кливія часто стає причиною отруєння домашніх тварин і маленьких дітей.

Броваллія красива

Квітуча рослина родини пасльонових. При отруєнні рослинами родини пасльонових з'являються нудота, позиви до блювоти, больові відчуття, а далі --сонливість і розширення зіниць.

Глоріоза розкішна

Трав'яниста рослина, що використовується в медицині. У великих дозах викликає блювоту, пронос, випадання волосся, ураження нирок, порушення згортання крові.

Гортензія

Квітучий мініатюрний чагарник. Росте в Японії. Рослина лікарська. Отруєння відбуваються при передозуванні, а не при контакті.

Диффенбахія

Отруту містять всі частини рослини. При попаданні отрути в ротову порожнину відбувається сильне набрякання, що призводить до тимчасової втрати мови, можливі напади ядухи.

Молочай

Дуже популярне кімнатна рослина. Всі частини молочаю (особливо листя) містять дуже отруйний молочний сік, який може викликати сильну печію, пухирі на шкірі, а при потраплянні в очі -- тимчасову сліпоту.

Фікуси

Рід фікусів налічує безліч дерев і чагарників. Це одна з найпоширеніших кімнатних рослин. Фікуси виділяють отруйний сік, який викликає подразнення шкіри і інші алергійні реакції.

Якщо ви належите до палких прихильників декоративних рослин, то не завлдить знати й про правила безпеки:

- При поводженні з отруйними кімнатними рослинами потрібно надіти рукавички. Слідкувати, щоб сік випадково не потрапив в очі, рот чи на відкриту ранку. Після закінчення роботи ретельно вимити руки.

- Якщо в будинку є маленькі діти, то краще відмовитися від таких рослин. Як варіант - ставити їх у важкодоступні місця (підвісні полиці, високі стінові ніші).

- Якщо отруєння сталося, потрібно пити воду, чай. Випити адсорбенти (активоване вугілля). Викликати блювоту для виведення отрути з організму.

- Після надання першої допомоги негайно звернутися до лікарні.

Докладніше: http://news.mail.ru/inworld/ukraina/society/4907845//gallery/

В останні роки великою популярністю в садівництві користуються хвойні, серед яких теж зустрічаються підступні "отруйники". Якщо треба було отруїти людину, йому просто подавали вино в красивому різьбленому кубку з тисового дерева.

Аналогічну дію, правда, вже повидла з ягід тиса описано у відомому творі Агати Крісті "Таємниця чорних дроздів". Однак тут автор допустила цікаву неточність: якщо повидло було виготовлене з ягід тиса за всіма правилами, воно не могла викликати отруєння, оскільки м'якоть шишкоягід тиса - єдина абсолютно нешкідлива частина рослини. В рослині отрута розподілена нерівномірно - чим старша її хвоя, тим вона отруйніша. Токсин викликає подразнення слизових травного тракту, що супроводжується блювотою і проносом, значно впливає на серцеву діяльність, зупиняє дихання.

Сильно отруйні рослини:

аронник плямистий;
білокрильник болотний;
бересклет європейський;
наперстянка, всі види;
олеандр звичайний;
пасльон солодкогіркий та інші види;
рокитник Бобовникова;
рододендрон , всі види;
тис ягідний та інші види.

Смертельно отруйні рослини:

аконіт, всі види;
безвременник, всі види;
белена чорна;
беладона;
болиголов плямистий;
віх отруйний;
вовче лико;
дурман звичайний;
рицина;
ялівець козацький;
сумах східний та інші види;
туя західна й інші види.

У залежності від грунту зростання і кліматичних умов, кількість отрути в рослинах може коливатися в той чи інший бік, але від цього вони не стають безпечними. Необхідно також знати, що максимальна кількість отрут у рослинах накопичується саме в посушливі роки. У різних рослин токсини містяться в різних частинах і утворюються в різні періоди їх життя. При всьому при цьому необхідно враховувати ще й той факт, що отрути і токсини в отруйних рослинах не пропадають під час їх сушіння, квашення або термічної обробки. Не рекомендується під час походів зривати чи чіпати невідомі рослини, а також вживати в їжу мед диких бджіл, тому що він може містити в собі нектар отруйних рослин.

Аконіт містить токсин аконітін в усіх своїх частинах, особливо сильно можна отруїтися квітами, насінням і бульбами. Бульби аконіту можна помилково прийняти за хрін або селеру. При отруєнні аконітом вже через кілька хвилин спостерігаються такі симптоми, як шум у вухах, розлад слуху і зору, нудота, блювота, пронос, запаморочення та головний біль, судоми і озноб, сильне потовиділення, параліч мускулатури і помітне розширення зіниць. Може наступити зупинка дихання.

Болиголов можна помилково прийняти за їстівну рослину - дудник, а його насіння - за насіння кропу. Рослина має неприємний, мишачий запах, і в неї отруйні всі частини. При отруєнні болиголовом виявляються такі симптоми: запаморочення, блідість обличчя, рясне слиновиділення, нудота і блювота, порушення ковтальної функції. Сік болиголова при попаданні на відкриті ділянки шкіри, викликає почервоніння і поява бульбашкової висипки, можливий розвиток дерматитів.

Перша допомога при харчовому отруєнні отрутами і токсинами рослинного походження.

При появі симптомів отруєння необхідно негайно промити шлунок слабким розчином марганцівки і прийняти від двох до п'яти таблеток активованого вугілля. Корисно пити багато рідини (вода, чай, кава), це допоможе організму знизити концентрацію отруйної речовини і вивести частину отруйних речовин природним шляхом. Якщо ж отруєння проявляється у важкій формі, то вам не обійтися без негайної лікарської допомоги.

При ураженні шкірного покриву насамперед необхідно промити уражені ділянки водою, бажано з милом. Потім протерти розчином марганцівки і, якщо є, накласти який-небудь протиопіковий засіб.

Для того, щоб знати отруйні рослини, їхній зовнішній вигляд і ознаки можливого негативного впливу на здоров'я людини, необхідно звернутися до спеціальної літератури. У кожному окремо взятому регіоні виростають свої види і підвиди отруйних рослин.

Не полінуйтеся з'ясувати, які небезпеки можуть вас чекати в сусідньому ліску, і вам вдасться уникнути можливих неприємностей.

Джерело: http://utasw.com/page....oljache

Підготувала Інеса ФТОМОВА [/size]




Теги:монстера, Тетяна Кузик, кактуси, отруйні кімнатні рослини, Інеса Фтомова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar