реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Картина для Джонсона – козака Чуприни

У ході робочого візиту в Чернігів Надзвичайний і Повноважний посол Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії Мелінда Сіммонз мала три важливі зустрічі.

Начальник обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус подякував представниці Сполученого Королівства за допомогу, надану нашій державі: безпекову, гуманітарну, економічну, санкційну. Він ознайомив її з поточною ситуацією в області, масштабами руйнувань, завданих агресором, та ходом відбудови. Серед ключових потреб Чернігівщини — забезпечення тимчасовим житлом, підготовка навчальних закладів та зокрема укриттів до навчального року, шкільні автобуси, а також підготовка до опалювального сезону.

Надзвичайний і Повноважний Посол запевнила, що підтримка з боку Великобританії продовжуватиметься доти, доки Україна її потребуватиме.

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко на зустрічі з поважною гостею говорив не тільки про відбудову, але й про збереження принципів демократії: «На сьогодні існує дві думки, яка модель спрямування фінансового ресурсу на відновлення України є більш ефективною. Перша — централізувати всі кошти світових донорів на урядовому рівні і розподіляти їх через профільні міністерства, а далі через обласні військові адміністрації, концентруючи і фінанси і, як наслідок, політичний вплив по вертикалі уряд-військові адміністрації. Друга, більш ефективна модель використання ресурсів донорів з усього світу — розподіл цих ресурсів у певній розумній пропорції між органами центральної влади, яка відповідно має проблеми об'єктів державної інфраструктури і частину коштів потрібно спрямувати на центральний рівень, аби вирішувати проблематику цієї інфраструктури, яка підпорядкована державі, а частину, розумну пропорцію, спрямувати органам місцевого самоврядування тому що саме така модель є більш ефективною і матиме кращий ефект для громад.

На мій суб'єктивний погляд, у післявоєнний період, а я впевнений, що такий час настане після перемоги України, концентрація влади і фінансового ресурсу призведе до, скажімо, процесів, які протилежні процесам демократизації та децентралізації влади, які притаманні європейській державі, яка декларує свої європейські устремління».

Очільник Чернігова висловив надію, що Велика Британія і далі буде союзником українських демократичних процесів, які неможливі без подальшої децентралізації після перемоги у війні.

А далі пані посол відвідала козацьку Катерининську церкву, де не тільки побачили сліди від осколків російських снарядів, але й запалила свічку в пам’ять про загиблих захисників України з Чернігівщини, імена яких виписані на спеціальній стелі. Отець Роман Кіник ознайомив гостю з історією храму, а голова громади Андрій Лісовий вручив для передачі прем’єр-міністру Великобританії Борісу Джонсону грамоту про прийом його в українське козацтво з ім’ям Борис Чуприна та картину, де британський глава уряду зображений в образі козака Мамая на фоні Біг-Бену та Катерининської церкви. Цим чернігівська громада відзначає великий внесок Боріса Джонсона у допомогу Україні в її протистоянні з московською навалою. «Ми засвідчуємо Вам свою шану і повагу та висловлюємо вдячність британському народу, який народив і виховав в найкращих своїх традиціях сучасного лідера вільного світу!» - сказав при врученні картини голова козацької громади Андрій Лісовий.

Він також попросив пані посол передати запрошення козаку Чуприні відвідати Чернігів і храм святої Катерини. Мелінда Сіммонз подякувала за подарунки та побажала українцям перемоги в захисті своєї батьківщини.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"

Фото Віктора Кошмала



Теги:Україна- Великобританія, широка війна, Катерининська церква, Джонсон, Андрій Лісовий


Читайте також



Коментарі (0)
avatar