реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Британський прем’єр – в образі Мамая

У Чернігові вирішили намалювати відомий сюжет, де в центрі – прем’єр-міністр Сполученого королівства Великої Британії і Північної Ірландії Борис Джонсон.

Картина Мамая колись була мало не в кожній українській хаті. Легендарний козак став одним із зримих символів української нації. Тож не дивно, що в Чернігові вирішили намалювати відомий сюжет, де в центрі – прем’єр-міністр Сполученого королівства Великої Британії і Північної Ірландії Борис Джонсон.

На замовлення лідера громади Катерининської козацької церкви, заступника директора Чернігівського історичного музею імені В. Тарновського Андрія Лісового це зробили київські художники Дар’я Добрякова та Юрій Кутилов.

Андрій Лісовий каже: «Ця людина як набат підняла весь світ, щоб захистити мою родину, моїх дітей, мою онуку від ракової пухлини, яка жере все на своєму шляху. Ця людина, яка знає історію темних часів, на противагу від забудькуватих, і зробила все щоб моя Україна вижила!».

Тому трохи раніше – і про це повідомляв «Голос України» – Борис Джонсон рішенням козацької громади був записаний у реєстр українського козацтва під іменем Бориса Чуприни. Як відомо, козаки завжди давали прізвиська новакам.

«Чому Чуприна? Бо ви бачите, що у нього на голові зачіска вільна, підкреслює його характер, підкреслює його волю. По обличчю видно, що це велика людина. То саме цю рису ми і хотіли підкреслити для того, аби в майбутньому, сказавши «Борис Чуприна», всі знали за кого йдеться», – каже Андрій Лісовий.

На картині козака Мамая – Джонсона зображені як символи України – тризуб, Катерининська церква, порохівниця, так і Британії – Біг-Бен, лев.

Оригінал картини зберігатиметься в історичному музеї, а копію планують передати в посольство Великої Британії для передачі новооформленому козаку Борису Чуприні – Борису Джонсону.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото Віктора КОШМАЛА.
"Голос України"



Теги:Катерининська церква, Україна - Великобританія, Джонсон, Андрій Лісовий


Читайте також



Коментарі (0)
avatar