реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Боріс Джонсон - се козак Чуприна

Козацька громада в Чернігові, яка об’єднана навколо храму святої Катерини, вирішила записати прем’єр-міністра Сполученого королівства Великобританії і Північної Ірландії Боріса Джонсона в реєстр українського козацтва.

«Ця людина як набат підняла весь світ, щоб захистити мою родину, моїх дітей, мою онуку від ракової пухлини, яка жере все на своєму шляху – від російської агресії – каже голова громади Андрій Лісовий. - Ця людина, яка знає історію темних часів, на противагу від забудькуватих, зробила все, щоб моя Україна вижила! І я пишаюсь тим, що в цьому мене підтримали мої брати-козаки. Підтримали ідею, старовинний звичай і традицію українського козацтва - відзначати мужніх людей, особистостей, які захищають права і свободи людини, пліч- о- пліч відстоюють нашу честь і гідність, борються за волю України!».

Громада 16 років боролася в Чернігові за повернення козацької Катерининської церкви, збудованої 1715 року на честь перемоги чернігівських козаків під Азовом у 1696 році. І тепер це не тільки кафедральний храм єпархії Православної Церкви України, але фактично військовий пантеон – у цьому храмі записані імена всіх земляків, які загинули, захищаючи Україну в ході російсько - української війни. А іконостас храму прикрашений гербами Війська Запорозького, гетьмана Івана Мазепи, полковника Якова Лизогуба, є тут і унікальні ікони, як, скажімо, ікона святих воїнів чи кошового отамана Петра Калнишевського, прославленого українською церквою.

В універсалі, який підтверджує запис британського прем’єра в козацький реєстр, говориться, що це здійснено «за мужній герць із зловорожими силами Московії». А за старовинним козацьким звичаєм йому дається інше, уже козацьке прозвище – відтепер це козак Борис Чуприна.

«Дякую моїм братам-козакам і тисну руку тепер вже моєму товаришу козаку Борису Чуприні» - каже чернігівець Андрій Лісовий. Універсал має бути доставлений у британське посольство для передачі главі уряду.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Андрій Лісовий, Борис Джонсон, Катерининська церква, широка війна, українське козацтво


Читайте також



Коментарі (0)
avatar