реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Калмики проти Москви

Попри тиск і погрози калмики таки змогли провести національний з’їзд, на якому звинуватили Москву в прихованому етноциді, ухвалили низку політичних заяв, а також обрали Конгрес, який представлятиме націю перед органами влади РФ та на міжнародному рівні. Як і очікувалось, з’їзд завершився арештами. Докладно про З’їзд в матеріалі «Новинарні»: https://novynarnia.com/2021/05/31/kalmyky-zvynuvatyly/

Чому ця новина важлива і варта поширення?

1. З’їзд, що відбувся – це знаковий етап самоорганізації і національного будівництва калмицького народу. Це «демонстрація прапору». Калмики публічно заявили про свою суб’єктність і висунули політичні вимоги.

2. Тепер, після офіційного засудження російської влади та висловлення їй недовіри, калмики мають повне право не ототожнювати себе з Кремлем. Вони публічно відмежувалися від дій Російської Федерації і не несуть за них відповідальності як народ.

3. Якщо калмики спроможні в умовах жорсткого путінського режиму, залякувань і арештів, зібрати з’їзд зі 170 делегатів (не онлайн конференцію, а реальний з’їзд) – уявіть, на що вони будуть здатні за найменших послаблень.

Як реагувати Україні?

На жаль, Україна вже традиційно мовчить на будь-які прояви самовизначення корінних народів РФ. Складається враження, що ми воюємо не з Російською Федерацією, а із далеким Занзібаром – тому всі болючі і проблемні для Москви питання намагаємось ретельно оминати, аби, боронь Боже, не нашкодити Кремлю.

Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine мало би негайно:
а) засудити арешти делегатів калмицького національного з’їзду та облави на лідерів національного руху;
б) закликати Москву відмовитись від застосування репресій і розпочати діалог із Конгресом калмицького народу – представницьким органом, обраним на З’їзді;
в) звернути увагу міжнародної спільноти на кризову ситуацію із питною водою в Калмикії, яку влада РФ не хоче вирішувати, усіляко приховує масштаби катастрофи, але роздмухує істерію із водною кризою в окупованому українському Криму.

Павло ПОДОБЄД



Теги:розпад Росії, калмики, Павло Подобєд, МЗС України


Читайте також



Коментарі (0)
avatar