Кахельні печі повертаються
Встановлення кахельної печі себе повністю виправдовує. Люди тепер роблять так: маючи газ, бодай в одну кімнату ставлять грубку. Вона обігріває кілька кімнат. Відтак нема потреби опалювати весь будинок газом.
Знову стають популярними кахельні печі, які колись ставили в будинках наші бабусі та дідусі. Фахівці кажуть, що такі вироби значно довше тримають тепло у порівнянні із сучасними аналогами та обходяться в рази дешевше.
У містечку Золотий Потік, що на Тернопільщині, працює завод із виготовлення кахелю. Його майстри визнають, що друге життя печей почалося тоді, коли стрімко зросли ціни на газ. І в час кризи, коли подібні підприємства закривалися, це виробництво не переставало створювати печі.
“Наш завод працює вже не один десяток років, але тільки зараз люди зрозуміли, що кахельна піч -- хороша альтернатива газовому обігріву, адже вона довговічна, надійна та економна, -- розповідає Олег Іванов, директор заводу. -- Людина ставить піч один раз і вона стоїть 30 років. Завдяки старовинній технології, яку використовують на нашому виробництві (і таку ж застосовують майстри в Італії та Іспанії), кахель виходить грубий та надійний, і ми робимо з нього красиві та тепломісткі каміни й печі. А сучасні технології не дозволяють виходити на таку тепломісткість.
Встановлення кахельної печі себе повністю виправдовує. Якщо поставити піч із блятом, то в кімнаті можна і варити, і тепло буде. Люди тепер роблять так: маючи газ, бодай в одну кімнату ставлять грубку. Вона обігріває кілька кімнат. Відтак нема потреби опалювати весь будинок газом. І в мороз це великий плюс”.
Фахівець підрахував, що встановлення такої печі повністю себе виправдовує. А порівняно із котлом -- то неабияка фінансова вигода.
“Повний комплект матеріалів для печі коштує 3500 гривень, плюс майстрам доведеться заплатити приблизно дві-дві з половиною тисячі гривень за роботу, -- зазначає директор. -- Якщо взяти котел, то, скажімо, він коштує 20 тисяч гривень. Якщо кахельну грубку поставити, то вона більш як утричі дешевша і її 30 років можна взагалі не чіпати, чого не скажеш про котел”.народний Оглядач
Знову стають популярними кахельні печі, які колись ставили в будинках наші бабусі та дідусі. Фахівці кажуть, що такі вироби значно довше тримають тепло у порівнянні із сучасними аналогами та обходяться в рази дешевше.
У містечку Золотий Потік, що на Тернопільщині, працює завод із виготовлення кахелю. Його майстри визнають, що друге життя печей почалося тоді, коли стрімко зросли ціни на газ. І в час кризи, коли подібні підприємства закривалися, це виробництво не переставало створювати печі.
“Наш завод працює вже не один десяток років, але тільки зараз люди зрозуміли, що кахельна піч -- хороша альтернатива газовому обігріву, адже вона довговічна, надійна та економна, -- розповідає Олег Іванов, директор заводу. -- Людина ставить піч один раз і вона стоїть 30 років. Завдяки старовинній технології, яку використовують на нашому виробництві (і таку ж застосовують майстри в Італії та Іспанії), кахель виходить грубий та надійний, і ми робимо з нього красиві та тепломісткі каміни й печі. А сучасні технології не дозволяють виходити на таку тепломісткість.
Встановлення кахельної печі себе повністю виправдовує. Якщо поставити піч із блятом, то в кімнаті можна і варити, і тепло буде. Люди тепер роблять так: маючи газ, бодай в одну кімнату ставлять грубку. Вона обігріває кілька кімнат. Відтак нема потреби опалювати весь будинок газом. І в мороз це великий плюс”.
Фахівець підрахував, що встановлення такої печі повністю себе виправдовує. А порівняно із котлом -- то неабияка фінансова вигода.
“Повний комплект матеріалів для печі коштує 3500 гривень, плюс майстрам доведеться заплатити приблизно дві-дві з половиною тисячі гривень за роботу, -- зазначає директор. -- Якщо взяти котел, то, скажімо, він коштує 20 тисяч гривень. Якщо кахельну грубку поставити, то вона більш як утричі дешевша і її 30 років можна взагалі не чіпати, чого не скажеш про котел”.народний Оглядач
Читайте також |
Коментарі (0) |