реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Ювілей Михайла Жука

Цьогоріч виповнюється 140 років від дня народження Михайла Жука, відомого нам насамперед як видатного живописця, графіка, майстра кераміки. Проте він ще був талановитим письменником та педагогом.
Як художник Михайло Жук відзначався різножанровістю: портрет, декоративні композиції, книжкова графіка, екслібрис. Він експериментував з різними художніми техніками (пастель, вугілля, акварель, олія).

Найвідомішою з творчої спадщини Михайла Жука вважається серія портретів видатних діячів української культури: Івана Франка, Богдана Лепкого, Леся Курбаса, Михайла Коцюбинського, Пантелеймона Куліша, Марка Вовчка, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Григорія Сковороди та багатьох інших.

Народився Михайло Жук 2 жовтня (за новим стилем) 1883 року в Каховці (нині Херсонська область). Коли Михайлу було 13 років, родина переїхала до Києва.
Митець здобув гарну освіту – навчався в Київській рисувальній школі Миколи Мурашка, деякий час студіював у московському училищі живопису, скульптури та архітектури, 1904 року зі срібною медаллю закінчив Краківську академію мистецтв.
У Кракові Михайло Жук заприятелював з Богданом Лепким, під час відвідин Львова познайомився з Іваном Франком, Василем Стефаником та родиною Грушевських.

1905 року художник приїхав до Чернігова, де мешкав до 1916 року, працюючи викладачем малювання. Також в нашому місті Михайло Жук почав активну творчу діяльність як художник та письменник.

У будинку Коцюбинських на вулиці Сіверянській відбувалися літературні суботи, на яких збиралися відомі письменники й діячі культури. Тут Михайло Жук подружився з Михайлом Коцюбинським, став близьким другом його родини.

Михайло Коцюбинський підтримував письменницький талант художника, допомагав друкувати твори в тогочасній періодиці. 1912 року в Чернігові побачила світ збірка віршів Михайла Жука «Співи землі», яку сам автор художньо оформив.

1907 року художник створив один з найкращих портретів Михайла Коцюбинського, тлом на якому є красольки – улюблені квіти письменника. Цей портрет можна побачити у вітальні меморіального будинку музею-заповідника Михайла Коцюбинського в Чернігові.

До речі, Михайло Жук був і прекрасним фотографом, його вважають фотолітописцем родини Коцюбинських. Саме він є автором славнозвісної світлини Михайла й Віри Коцюбинських з дітьми.

З 1917-го по 1919 рік Михайло Жук жив у Києві, потім на деякий час повернувся до Чернігова, де була його сім’я – дружина та два сини. 1925 року митця запросили до Одеси обійняти посаду професора кафедри графіки.
В Одесі Михайло Жук жив до самої смерті. Викладав (з перервами) малюнок, графіку та кераміку в художньому училищі, пережив арешт (на сьогодні точно невідомо, у чому його звинувачували), окупацію міста під час німецько-радянської війни, працював в комісійному магазині, де оцінював художні твори.
Не стало митця 7 червня 1964 року.

Бібліотека імені М.Коцюбинського



Теги:Михайло Жук, Художники, Михайло КОЦЮБИНСЬКИЙ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar