реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Юрій Сбітнєв: "Ви -- прямі нащадки великої цивілізації!"

Ініціатор свята "Нетлінне "Слово" у Новгороді-Сіверському російський письменник Юрій Сбітнєв запросив до участі і головного редактора газети "Сіверщина" Василя Чепурного.

В імпровізованій прес-конференції для "Сіверщини" Юрій Сбітнєв був категоричним: "Я очень сожалею, что так обижен незнанием украинской мовы. Но хочу сказать, что именно украинцы -- прямые наследники древней цивилизации Руси. Белорусы ещё имеют к ней какое-то отношение, а у русских так намешано, что разобраться трудно.

Можно, конечно, считать, что наши предки бегали в шкурах и только торговали мёдом да воском. Я же считаю, что здесь была великая цивилизация. Людская. А мы сейчас живём по антилюдской -- римской; у нас и право всё на римских законах построено.

Мне говорят, что в верховьях Судости (притока Десни -- В.Ч.) нашли большй корабельный якорь. Как он там оказался. Говорю: "Дорогие мои! Это вам ещё одно доказательство, что византийский флот был построен здесь, в районе Новгорода- Северского. Верфи были в верховьях Судости и Рамы, с половодьем корабли спускались в Десну, дальше -- в Днепр и в Чёрное море. Вот чем гордиться вы должны!".

Юрій Сбітнєв планує вступити у Національну Спілку письменників України і постійно жити в Чернігові.



Теги:Сіверщина, Русь, Новгород- Сіверський, Україна - Росія, Юрій Сбітнєв


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Так то воно так, пане Василю, багато чого на нашій землі ще не пізнане. Бо немало  досліджень просто штучно, в супереч логіці, обірвалось  на содепівських концепціях. Разом з тим, слухати  "наукові пропозиції" від пана Сбітнєва - річ не проста та досить стомлююча, оскільки там  постійно переплутуються  судження, що заслуговують на увагу з відвертими відступами до незрозумілих, як для   здорового глузду фантазій, м'яко кажучи.От як хоча б минулорічна авантюра з "пошуком Св.князя київського Ігоря  та ще з кількома пізніше похованими у підземеллі Спаського собору у Чернігові!? Адже відомий археолог Володимир Коваленко зразу застерігав, що то ідейка геть нереальна.Однак  пану Сбітнєву занадто вже хотілось знайти для собору у Пєрєдєлкіні мощі старокиївського князя.Та й про те, що "наши предки бегали в шкурах и только торговали мёдом да воском" вважають, мабуть, лише  ті, що зберігають у своїх голівоньках совдепівський історичний світогляд.
А візантійський флот навряд чи треба дорослій людині, яка до того ж ще й претендує на певну оцінку від науковців, шукати у нинішньому Новгород-Сіверському районі.Бо на цій легендарній землі вистачає того, чим українська земля має пишатися, як колиска колишньої Київської держави.
Інша справа, що такому досвідченому на житті авторові з корінням чернігово-сіверської землі здається вже давно пора не морочитися на тій надуманій темі "спільної історії" сусидніх країн теперішнього простору, а так і не забивати свідомість молодих людей, в тому числі, успадкованими ідеологічними фантазіями кремлівських придворних істориків, а сміливо визнати  хто є хто!Так само, як раз і назавжди принципово висловитися щодо  належності "Слова о полку Ігоревім".Здається, що і вік, і прагнення ідентифікувати себе з прабатьківщиною предків дозволяють пану Сбітнєву важливу сторінку свого життєпису виписати непохитною рукою з незмиваючими давністю часу літерами.Отакої!
avatar
2
Судячи по нісенітницям, котрі верзе пан Сбітнєв, йому в самий раз надіти звірячу шкуру замість сучасного костюму.
avatar