реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

"Україна -- не Росія". Але і "Росія -- не Русь. Русь -- Україна!"

Колишній президент України Леонід Кучма подарував російському письменнику Юрію Сбітнєву свою книгу "Україна -- не Росія". Отримавши нагороду письменник, який зве себе руським, а не російським, відповів, що треба доповнити:" Росія -- не Русь. Русь - Україна!". Про це письменник розповів на зустрічі в чернігівському культурно-мистецькому центрі "Інтермеццо".

"Я живу на кордоні Новгород-Сіверського і Чернігівського князівств", -- говорив про себе Юрій Сбітнєв, житель Талєжа, не бажаючи уточнювати, що мова йде про Підмосков"я. Сам же настільки полюбив Чернігів, що й пишеться йому тут чудово -- саме тут написані півтори глави нового роману про давню Сіверську Русь "Великая княчиня". А ще чудово писалося в Новгороді-Сіверському, де досі збереглися родові будинки Сбітнєвих і куди Юрій Миколайович хоче переселитися.

Ведучий зустрічі, голова обласного товариства "Просвіта" Василь Чепурний наголошував на потребі міняти українцям ставлення до Росії -- від ворожого і екстазного до поважного розуміння, що й Російська, і Совєтська імперії були, значною мірою, створені українцями:" Хіба ми можемо не любити Тюмень, освоєну українцями? Чи Далекий Схід, де й досі є Чернігівка, Ніжинка, Переяславка? Чи можемо ми бути байдужими до Санкт-Петербурга, що стоїть на кістках українських козаків? А в якого українця не тьохне серце, коли він дивиться на шпиль Петропавлівської фортеці, у якій був замучений чернігівський полковник, наказний гетьман Павло Полуботок?!" Зрештою, і вся російська література вийшла з "Шинелі" Гоголя, нашого чоловіка...

Юрій Сбітнєв переконаний, що це Русі, яка ще збереглася частково в Росії, треба приєднуватися до України, а не навпаки. І розповів що руському письменнику непросто в Росії: навіть "Союз русских писателей" перебуває в загнаному становищі. "Яка національна ідея Росії?, -- питав на зустрічі Юрій Сбітнєв. -- Гроші! Але гроші не можуть бути національною ідеєю. А в Україні є така ідея: боротьба за свою самостійність".

Щойно Юрій Сбітнєв видав у Чернігові своє дослідження "Слова о полку Ігоревім" -- тож мова йшла здебільшого про ті давні часи. Автор поділився думками, що русичі не були язичниками -- вони вірили в Єдиного Бога. Без Христа і до Христа вони вже були фактично християнами. Цього не сприймає церква, але саме це він збирається довести своїм новим романом. Юрій Сбітнєв має і своє пояснення появи половців -- ніякі це не чужинці, а свої, що не прийняли християнства і були відвіяні, як полова. Тому і на Калці русичі вступилися за половців, бо то -- родичі.

Власне, доводиться тільки пошкодувати тих, хто був запрошений, але не попав на зустріч. Вона показала: і в Україні, і Росії є Русь. І Русь має бути цілісною.







Теги:Інтермеццо, В.Чепурний, Русь, Просвіта, Україна - Росія, Чернігів, Новгород-Сіверський, Л.Кучма, Слово по полку..., Юрій Сбітнєв


Читайте також



Коментарі (0)
avatar