реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Юрій Сбітнєв шукає мощі князя Ігоря

На зустрічі в Національному архітектурно - історичному заповіднику "Чернігів стародавній" відомий російський письменник Юрій Сбітнєв розповів як біля Спаського собору Чернігова ведеться сканування території для виявлення князівських поховань.

"Оскільки храм благовірного князя Ігоря Чернігівського, що будується, буде південними святими воротами Москви, то й стало питання про мощі цього святого. Навть у канцелярії патріарха московського були впевнені, що мощі такі є. Насправді вони під спудом, тобто в землі. І відомо точно, що біля Спаського собору Чернігова", -- говорить Юрій Сбітнєв.

Тому "Балтійська будівельна компанія", яка будує собор у Москві, профінансувала біолокацію території сучасною технікою. Вона вже проведена 19 грудня і за тиждень буде картина поховань, ходів та іншої підземної інфраструктури на площі біля двох кілометрів навколо собору. Відкриттів може бути багато, адже від князя Мстислава Хороброго тут щонайменше 7 князів поховано.

" На заході Європи повно пам'ятників їхнім Карлам та Брунгільдам, а в нас лежать мо" півтора десятка князів, а ми навіть імен їх не знаємо", -- обурювався письменник, який зве себе не російським, а руським.



Теги:Чернігів стародавній, Чернігів, Вал, князь Ігор, Сбітнєв


Читайте також



Коментарі (5)
avatar
1
І що це все означає? Якщо там щось знайдуть - знов до московії відправлять???? "Оскільки храм благовірного князя Ігоря Чернігівського, що будується, буде південними святими воротами Москви, то й стало питання про мощі цього святого."?????????????????
avatar
2
Типовий російський шовініст, що маскується під дослідника Старини глубокой...
avatar
3
Сьогодні пан Сбітнєв за споглядацької участі серйозних від історичної та археологічної науки України людей несе ахінею, геть далеку від наукових міркувань, як Новгород-Сіверський від Парижу!? Слухають московського романіста і молоді місцеві фахівці і заслужена гвардія археології, посміхаються, покручуючи козацькі вуса та чухаючи потилицю, а ще й думають про себе...!?
Якось не серйозно панове, що вже чотири, здається, роки чомусь так спокійно сприймаються на наших теренах фантазії від письменника з Білокам'яної!? Можливо й дорослим інколи хочеться побавитися у середині душі, посміятися? Але ж всьому має бути "прєдєл"!?
Чи не забагато дивацтва протискується від уславленого "руського"(!?) літератора під виглядом наукових припущень? Так дивись, проспите, то й прийдеться переписувати цілі розділи періоду Давньої Русі, за хвіст якої так настирливо взявся 80-літній майстер "історичних фентезі"?!
А тут ви знов зв'язуєте свою історію з Москвою!? Тепер уже заради забавки сусідки дозволяєте чергові смішні і безглузді спекуляції на темі встановлення місця поховання Ігоря та невідомих князів Русі!? Невже нема серед серйозних Чернігівських археологів бажаючих зупинити сміхотворні витівки, єресь одного з представників "рускава міра" методом наукового пояснення надуманої проблеми!? А то виходить: то авторку(??) "Слова ...." гуртом шукають, то тепер вже мощі Ігоря їм до Білокам'яної подавай!? Дивні люди ці науковці?! Але ж українське то вище?
avatar
4
Без сумніву, такі дослідження повинні робитися з дозволу влади. Також існує законодавство про переміщення історичних цінностей. Варто з ним звіритися. Нещодавно Президент ціле засідання Гуманітарної ради присвятив цій проблематиці. Адже так можна по камінчику розпиляти і сам храм перенести до Москви ( із Зах.Европи до США цілі замки поперевозили ). Але є й моральний бік, йдеться про поховання, та ще й нашого князя .
Одним словом, нам дарують пам'ятник одного святого, їхнього, ( у Прилуках ), а звідси хочуть забрати мощі (!) іншого, нашого. Коптєв, Сбітнєв...,куди дивишся, Чернігівська громадо?
avatar
5
"6 січня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко провів засідання Громадської гуманітарної ради при голові облдержадміністрації, на якому обговорено концепцію розбудови «Чернігівського Дитинця, комплексу історико-архітектурних пам’яток ХІ-ХІХ століть».
Зокрема, російський письменник та історик Юрій Сбитнєв, творчість та життя якого тісно пов’язана з Чернігово-Сіверським краєм, назвав Дитинець унікальним духовним та сакральним місцем, аналогів якому немає ніде. Саме тому планувати і робити нововведення треба обережно, не порушуючи його історичної аури.
Вже починаючи з 2012 року необхідно здійснити комплекс заходів щодо реставрації існуючих об’єктів Чернігівського Дитинця та відкриття нових об’єктів культурної спадщини, проведення робіт з благоустрою всієї території Заповідника, створення належних умов для туристичного обслуговування гостей та жителів міста".

Це цитата з офіційного повідомлення прес-служби облдержадміністації за 6січня. Впадає в очі своєрідне "місіонерство" Ю.Сбітнєва, яке спонукає пов'язувати його місію щодо пошуку мощей князя для храму в Москві з реставраційними планами облдержадміністрації -"розбудови"(!) Дитинця. Дивує те, що вже намічено проводити роботи, у той час як це питання не є тільки компетенцією місцевої влади хоча б тому, що тут розміщується Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів Стародавній», Це питання однозначно має вирішуватися на загальнодержавному рівні. Нічого не говориться про наукову концепцію реконструкції Дитинця (мала бути підготовлена до 30 жовтня 2011р.), натомість вже представлено проект реконструкції. Таке враження, що Громадською гуманітарною радою та всією громадськістю просто маніпулюють.
avatar