реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Якутія - Саха оголосила росіян некорінним народом

Конституційний суд Республіки Саха (Якутія) постановив внести уточнення щодо правового статусу корінного народу. Згідно ухвали, виголошеної головою суду Алєксандром Кім- Кіменом, віднині корінним народом Якутії слід вважати виключно представників якутського етносу.

Сам факт наявності конституційного суду свідчить про готовність републіки до самостійності від Росії. А в конституційному визначенні росіяни побачили "опасные юридические казусы, которые грозят созданием в многонациональной Якутии этнократического режима, сходного с тем, что существует в Татарстане". Саме Татарстан є найбільш підготовленим для юридично вивіреного виходу зі складу Російської Федерації.
Тепер бачимо на цьому шляху поруч з Башкортостаном і Саху (Якутію).

Росіяни у визначенні конституційного суду іменуються старожилами, але аж ніяк не корінним народом, що відповідає історичній правді.

Незважаючи на те, що за конституцією Якутії російська мова є державною, росіян стає все менше в системі державної влади республіки. Всі керівники Республіки Саха (Якутія), починаючи з 1991 року — якути по національності. Голова уряду Саха (Якутії) Алєксєй
Колодєзніков, спікер Іл Тумен (парламенту) Алєксандр Жирков, голова Конституційного суду Алєксандр Кім- Кімен також є представниками якутського етносу.

Не треба зважати на російські імена та прізвища - північні народи історично не мали прізвищ і тому русифікація відобразилася ще й у нав'язуванні їм російських прізвищ.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:корінні народи, русифікація, розпад РФ, Якутія (Саха)


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Треба писати не "якути по національності", а "якути за національністю". Бачу, що писав некорінний українйць, хоча, можливо, і старожил...
avatar
2
Звертаюся до того, хто статтям Чепурного тупо ставить "одиниці":
Ти, крім цього, ще вмієш що робити? Ну не згоден ти з Чепурним у чомусь - вислови тут свою позицію! Почитаємо, оцінимо, мо' й подискутуємо. А то, як та Баба Яга, що завжди проти...
avatar