реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Насильницька русифікація Татарстану: як слід поводитись Києву?

Отже, президент Татарстану Рустам Мінніханов повідомив, що йому вдалося "досягти компромісу з Москвою" у питанні викладання татарської мови у Татарстані.

"Компромісом" стало скорочення годин обов'язкового викладання в три рази: з 6 до 2 годин на тиждень.

У такий спосіб росіяни вирішують кілька завдань:

1. Звільняють з роботи сотні вчителів татарської мови. Цим сприяють скороченню прошарку татарської інтелігенції, яка є двигуном національного та політичного життя республіки.

2. Остаточно позбавляють татарську мову функцій соціального ліфта та перетворюють її на мову культурних вечорів і народних свят.

3. Волзькі татари - взірець для корінних народів РФ. На них рівняються не лише тюркські, але й фіно-угорські народи. Знищити татарську освіту - знищити надії та сподівання тих, хто в своїй боротьбі бере приклад з татар.

4. Що буде далі? "Укрупнення" суб'єктів федерації. Себто в татар заберуть навіть ті карикатурні ознаки державності, які вони мали раніше. Все це елемент глобального процесу "перетворення на росіян", ключовий етап якого - русифікація.

Як мала б поводитись Україна?

- МЗС повинно висловити занепокоєння насильницькою русифікацією корінних народів РФ.
- Провести у ВР парламентські слухання на відповідну тематику.
- Протягом листопада висвітлювати тематику згортання освіти татарською мовою. Взяти коментарі в представників татарської діаспори в Україні.
- На дипломатичному рівні вимагати від РФ припинити переслідування татарської інтелігенції та випустити на свободу політичних в'язнів.

Павло ПОДОБЄД



Теги:татарстан, розпад РФ, русифікація, Павло Подобєд


Читайте також



Коментарі (0)
avatar