реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Яка вівця краща?

Нещодавно ви писали про вівчара з Коропського району, який вирощує овець. А чи не могли б ви звернутися до цієї людини, аби він розповів про те, як вибрати тварину для розведення і чи поділяються вони на категорії, чи мають однакові «параметри» щодо вовни і м’яса?

Охріменко К.,
м. Городня.

При нагоді ми попросимо мешканця із села Оболоння Коропського району Володимира Гавриленка розповісти про такі особливості. А поки що наш кореспондент звернувся за консультацією до спеціаліста — Петра ПІНЧУКА — лікаря-епізоотолога Чернігівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, який відповів на запитання нашого читача.

При виборі овець потрібно врахувати наступне. Гарною вовняною і м’ясною продуктивністю наділені вівці, що мають міцний кістяк, відносно широкий і глибокий тулуб, добре розвинені груди й крижі, прямі й широко поставлені ноги та гарний цільний вовняний покрив. Такі тварини, як правило, витривалі, міцні, добре доїдають, перетравлюють і засвоюють корми. Це загальні вимоги до овець усіх порід. Та не забувайте, що біологія і продуктивність кожної породи має певні особливості.
Наприклад, в овець тонкорунних вовнових та вовно-м’ясних порід вовна повинна бути довга й густа по всьому тулубу. Ярочки під час відлучення від матері повинні мати довжину шерсті на боках не менше 4 см. В овець тонкорунних порід м’ясо-вовнового напряму , а також напівтонкорунних, повинні бути добре виражені якості й ознаки високої м’ясної і вовнової продуктивності.
При відборі овець м’ясо-сальних грубововняних і напівгрубововняних порід основну увагу слід звертати на їх розмір, екстер’єр, міцність конституції. Оскільки овець цієї породи тримають здебільшого для одержання м’яса й сала, слід враховувати ознаки м’ясної продуктивності, розмір і форму курдюка. Високо цінують скороспілість — ягнята 4-5-місячного віку мають важити не менше 42–45 кг. Жива маса маток не повинна бути нижчою 70 кг.
А при виборі овець каракульської породи треба звертати увагу на міцність конституції, екстер’єр, гарний вовновий покрив, ознаки плодючості. Необхідно дізнатися у господаря, у числі скількох ягнят народилася вівця, яку ви зібралися купувати.
Відбираючи овець грубововняних м’ясо-вовно-молочних порід, особливого значення надають ступеню вираженості цих ознак.

Газета "Біла хата"




Теги:вівці, консультації, ветеринари, вівця


Читайте також



Коментарі (0)
avatar