реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Як захистити себе від укусу енцефалітного кліща? Поради фахівця

З настанням теплої погоди не можна забувати про небезпеку. Однією із загроз для життя є кліщ.

Кліщу-самцю для зараження людини вистачає декількох годин — багато хто може навіть не помітити, що став його жертвою. Самки — кровожерливіші: атакувавши людину, вони протягом багатьох днів можуть вести тихе існування, харчуючись кров'ю і збільшуючись в обсягах. Поповнілі й задоволені, вони відпадають, залишивши в тілі жертви вірус, причому не тільки кліщового енцефаліту, а й борреліозу, тифу та кримської геморрагічної лихоманки. Раптова слабкість рук і ніг, оніміння шкіри шиї та обличчя може свідчити, що вірус уже вразив людський організм. Через один – два тижні після укусу різко підвищується температура, з'являються лихоманка, головний біль, нудота й блювота, м'язовий біль у всьому тілі. Якщо не вжити заходів, то надалі інфікованого чекає оніміння, параліч кінцівок, запаморочення, кривава блювота і летальний результат.

Як же захистити себе від укусу енцефалітного кліща? Кліщ ніколи не впивається відразу, від півгодини до кількох годин він вибирає місце. Отже, необхідно періодично оглядати відкриті ділянки тіла, а також одяг, з якого кліщ може переповзти до незахищеної шкіри.
Тому, вирушаючи на відпочинок до лісу, потрібно обов'язково надягати сорочку із довгими рукавами, манжетами й коміром, що щільно облягає шию. Штани необхідно заправити в шкарпетки. Причому краще вдягати світлу одежу — на ній кліщ буде помітнішим. Крім того, одяг варто обробити спеціальними засобами, що відлякують або вбивають комах. Робити це треба, не надягаючи одягу на себе, — отруйні речовини не повинні потрапляти на шкіру. Особливо ретельно слід побризкати на штани, манжети, комір.

Місце для відпочинку найкраще обирати на косі з великої гальки або з піску, у крайньому випадку — на лисому глинистому пагорку. Якщо можливо — розвести багаття між наметом і лісом, скласти рюкзаки недалеко від багаття з боку лісу — на речах кліщів може виявитися чимало. Намет краще оглянути до темряви. Непоганий, але не абсолютний захист дає спальник. Якщо користуєтеся накомарником, майте на увазі, що деякі фабричні вироби стримують комарів, але пропускають і кліщів, і мошок, а саморобні накомарники (з газової тканини або з цілих колготок) надійніші.

Повернувшись з лісу, треба обов'язково перевірити одяг, витрусити його або випрати — кліщ може сховатися в складках, а потім переповзти на шкіру. Якщо все-таки кліщ потрапив на тіло, слід негайно видалити кровожера: взяти міцну нитку, обв'язати її навколо тіла паразита і повільно, акуратно потягти нагору. Якщо кліщ у результаті цієї операції позбудеться голови, потрібно продезінфікувати місце укусу й витягти її, наче скалку, стерильною голкою. Видалену з тіла комаху необхідно віднести в клініку, де лікарі встановлять, був кліщ носієм смертельно небезпечного вірусу чи ні.

Пам’ятайте: енцефалітний кліщ може зробити людину не тільки інвалідом назавжди, але й відібрати найдорожче — життя!

Юрій МИРЮТА,
управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради




Теги:поради, укус, жук, Паразит, медицина, кліщ, ліс, здоров'я


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А головной убор нужно одевать, когда отправляясь на отдых в лес?
avatar