реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Як встановити "правильне" опудало

У ці травневі дні можна бачити, як господарі на своїх городах, дачних ділянках ставлять опудала. Звісно для чого, аби відлякувати птахів. Але часто люди і скаржаться, мовляв, і опудало не допомагає. Таке страховище встановили, а їм хоч би що — викльовують з грядок насіння, сходи. Інколи, зауважують, що опудало кілька днів відлякувало птахів, а потім вони перестали звертати на нього увагу. Чернігівська обласна газета "Біла хата" часто друкує корисні поради для садівників та городників. Отже, сьоггодні -- тема опудала із редакційних зустрічей.

— Чому птахи перестають боятися опудала? — запитав у городника Григорія Прокопенка з Киїнки Чернігівського району.

— Тому що опудало не рухається, птахи швидко звикають до городнього манекена і не бояться робити свою справу, знищуючи значну частину врожаю черешні, вишні, інших ягід.

— Саме тому чимало городників і садівників шукають інших засобів захисту врожаю?

— Я помітив, що птахи бояться блискучих, яскравих, рухливих предметів. Тому кріплю на кілки, гілки плодових дерев смужки алюмінієвої фольги, поліетилену. Ці смужки відбивають сонячне світло, коливаються від слабенького вітерцю. А ще у мене у різних куточках городу працюють «млинки». Легенький поштовх вітру — і на кілочках обертаються коліщатка (зроблені вони зі скріплених навхрест невеличких дощечок). При русі утворюється шум, що і відлякує пернатих.

Дехто використовує для відлякування птахів яскраві ялинкові прикраси, так звану сухозлотицю (дощик). Наблизяться птахи до дерева, «поміркують» і відлітають, не зважившись на шкоду.

Віктор БЕРЕГОВИЙ.




Теги:опудало, Біла хата, Птахи, ГОРОД


Читайте також



Коментарі (0)
avatar