реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Як врятувати лісосмуги?

Про це радилися в Чернігівській обласній державній адміністрації -- і не тільки тому, що до прийняття рішень зобов'язує свіжа постанова Кабінету міністрів "Про затвердження Правил утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення". А й тому, що вирубка польових лісосмуг стала однієї з причин пилових бурь, які цього року особливо вразили селян Семенівського та Ніжинського районів.

Як повідомив на нараді заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко, у 2016 році таких лісосмуг було нараховано загальною площею 10 тисяч гектарів. Скільки їх зараз -- не знає ніхто. Відтак необхідно провести їхню інвентаризацію, щоб побачити, що залишилося після вирізання.

Яка доля лісосмуг надалі? Заступник голови ОДА Олександр Савченко переконаний, що їх треба передавати на баланс територіальних громад. Проте, як зауважили представники "Чернігівоблагролісу", наразі механізму такої передачі не розроблено.

Низка територіальних громад уже давно домагаються повернення собі у власність так званих колгоспних лісів, куди увійшли б і лісосмуги. Наприклад, прохання про таку передачу направляли до обласної ради Семенівська і Чернігівська районні ради, висловлювалася за це обласна організація Народного Руху. Але тоді відмовили, бо, мовляв, не завершено децентралізацію, і неправильне передання може викликати суперечки між громадами. Щойно подібне звернення направила і Срібнянська районна рада.

Але тепер для законної передачі земель із лісонасадженнями необхідно не тільки провести інвентаризацію, яку ніхто чомусь не знає як робити, а й громади зобов'язані попередньо створити комунальні лісогосподарські підприємства, які проводитимуть лісовпорядкування, картографічну роботу, займатимуться захистом та розвитком лісу. На сьогодні в жодній із понад 55 ОТГ Чернігівщини такого підприємства не створено. Відтак, як у моїй рідній Авдіївці, можна практично безборонно вирізати колгоспні ліси -- так, що вже скоро сусіднє, через ліс, село Жуклю буде видно...

Василь ЧЕПУРНИЙ. "Голос України"



Теги:лісополоси, Чернігівська ОДА, Василь Чепурний, вирубка лісів, Авдіївка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar