реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Як у Ніжині раду підприємців створювали

Відповідно до п. 2 ст. 10 Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» Асоціація «Об’єднання підприємств Ніжинщини» звернулася до Ніжинської міської ради з пропозицією утворити дорадчо-консультативний орган у сфері розвитку малого і середнього підприємництва при Ніжинській міській раді – Раду підприємців при Ніжинській міській раді.

Метою діяльності Ради підприємців є формування дієвого механізму взаємодії органів місцевого самоврядування і суб’єктів господарювання на засадах партнерства та відкритості, узгодження адміністративних і громадських зусиль для створення у місті сприятливих умов для розвитку економіки.

7 грудня 2013 року Ніжинська міська рада прийняла рішення №7-47/2013 про створення Ради підприємців та затвердила Положення про Раду підприємців при Ніжинській міській раді. Обов’язки з виконання цього рішення було покладено на начальника відділу економіки та підтримки підприємництва міськвиконкому Гавриш Тетяну Миколаївну, з координації діяльності - на заступника міського голови Роговинську Світлану Юріївну.

7 травня 2014 року на загальних зборах Ради підприємців було сформовано її персональний склад з представників сімох громадських організацій та об’єднань підприємців, тобто з усіх без винятку підприємницьких об'єднань, які на той час подали заяви про участь.

Це Кот Сергій Васильович від Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини», Литвин Анатолій Миколайович від Ніжинської міської організації «Спілка захисту підприємництва у м. Ніжині», Лисенко Микола Михайлович від Ніжинського міського осередку Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України», Науменко Микола Миколайович від Громадської організації «Ніжинська правозахисна група», Подолянко Ніна Миколаївна від Ніжинської міської організації «Підприємець», Гринь Людмила Василівна від міської громадської організації «Ліга-клуб «Ділова жінка», Герасименко Сергій Якович від неприбуткової громадської організації «Агенція розвитку Ніжина». Протокол загальних зборів направили до міської ради для затвердження на сесії персонального складу Ради підприємців.

Міська рада намагалася двічі, але безуспішно, знайти позитивне вирішення цього питання, бо натикалася на різночитання порядку формування складу Ради підприємців.
На нашу думку причиною цього стало те, що матеріали не виносилися на попередній розгляд профільної депутатської комісії ( голова Івашин В’ячеслав Анатолійович ), також не належним чином було підготовлено та ознайомлено депутатів з проектом рішення та пояснювальною запискою до нього.

Слід також зауважити про неузгодженість дій відділу економіки та підтримки підприємництва міськвиконкому з апаратом міської ради та профільною депутатської комісією у підготовці питання щодо затвердження персонального складу Ради підприємців на сесії міської ради.

Депутатський загал Ніжинської міської ради зі свого боку пасивно поставився до створення свого дорадчо-консультативного органу, що свідчить про його непідготовленість до співпраці з громадськістю. І це не дивлячись на вимогу часу і задеклароване прагнення жити по-новому.

Тим часом об’єднання громадян у різного роду інститутах громадянського суспільства та утворення з них дорадчо-консультаційних рад при органах місцевого самоврядування – це реальний механізм боротьби з корупцією, адже співпраця у такий спосіб з громадськістю робить роботу влади відкритою.

Напрошується висновок, що проти створення дорадчо-консультаційних рад при органах влади можуть виступати якщо не хабарники, то точно ті, що налаштовані не на роботу на благо місцевої громади, а на вирішення власних питань. Рада підприємців є відкритим формуванням. Будь-яке об’єднання підприємців може стати її учасником або припинити у ній участь, на противагу депутатству у міській раді, в якій вирішити питання про відкликання депутата проблематично.

Майдан зробив потужний поштовх до активізації громадських структур. Ми повинні з повагою поставитися до втрат, що поніс наш народ, і своєю роботою підтвердити, що висока ціна, яка була заплачена за свободу і можливість її реалізації у нашому згуртуванні, не була даремною.


Асоціація «Об’єднання підприємств Ніжинщини»



Теги:громадські об'єднання, Ніжинська міська рада, рада підприємців


Читайте також



Коментарі (0)
avatar