реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Як у Мені шукали бочку з квасом

Біля річки Мена, що поблизу Червоного моста по центральній вулиці міста, відбулося традиційне свято Івана Купала, яке організувала Менська міськрада спільно з відділом культури РДА. Спонсором свята традиційно виступило ТОВ «Нептун» - підприємство, яке займається видобутком та розливом мінеральної води та солодких напоїв. Приватний підприємець Ігор Аношко, який має магазин «Сонечко», спонсорував придбання призів для дітей - переможців конкурсів.

Жителів та гостей міста привітав міський голова Федір Фесюн. А потім менянин, представник одного з депутатів обласної ради передав вітання від свого патрона. А ведуча програми повідомила, що цей депутат дарує менянам бочку з пивом та бочку з квасом. От тільки не повідомила, де ті бочки знаходяться, бо багато менян шукали, але так і не знайшли того передвиборного дармового квасу. Людей зібралося багато, бо денна спека вже спала. Присутні мали нагоду ознайомитися з усіма головними атрибутами свята та його позитивними і негативними персонажами. Були тут і Купало і Марена (березове деревце), яке парубки спустили на воду. Відбулися змагання на кращий вінок з живих квітів.

Дорослі й діти взяли участь у багатьох цікавих конкурсах та одержали призи. Не обійшлося і без Відьми, роль якої зіграла директор районного Будинку культури Наталія Підлипська.

Аматори ансамблю пісні й танцю «Менщина» розважали гостей піснями, разом з молоддю водили хороводи круг Марени, співали купальські пісні.
І як завжди, родзинкою свята була поява на ньому Водяника, який на човні приплив до містка на березі. Присутні з цікавістю сприйняли і русалок.

З настанням сутінок, запалили багаття. Але бажаючих стрибати через нього я не побачив. Бо значну частину менян більше приваблювали шашлики та інші наїдки. А чоловічу частину ще й цікавили пиво та міцні напої. Палаток з різними продовольчими товарами не бракувало. Що-що, а святкувати ми вміємо. Дехто розпочав відзначати свято ще за два дні до нього: хто валявся, а хто й з»ясовував стосунки за допомогою кулаків. А що вже традиційно залишають меняни та гості працівникам служби благоустрою міськради після святкування, можна побачити вранці наступного дня.

Закінчилось свято традиційним купальським вогнищем.

Відгуки про свято в основному позитивні, меняни його люблять і приходять цілими сім»ями з дітьми. Але немало жителів, та й гостей міста, висловлюються, що немає на тому святі нічого цікавого. Новим було лише те, що менші діти могли поспускатися з двох надувних гірок та «половити» пластмасових рибок в іграшковому озерці. А так з року в рік повторюється все те ж саме, за старим сценарієм, який уже давно приївся, а хочеться чогось нового й цікавого. Схоже, в працівників культури вичерпується творча фантазія Пора б внести щось свіже в організацію свята, бо виходить досить нудно.

Валерій МАГУЛА



Теги:мена, Купало, Валерій Магула


Читайте також



Коментарі (0)
avatar