реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Як оподатковується спадщина?

З прийняттям Податкового Кодексу України, а саме з 01 січня 2011 року змінився порядок оподаткування спадщини.
Відповідно до норм статті 174 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб», з метою оподаткування об'єкти спадщини поділяються на:
а) об'єкти нерухомості;
б) об'єкти рухомого майна, до яких зокрема належать предмети антикваріату, дорогоцінності, будь-які транспортні засоби, тощо;
в) об'єкти комерційної власності;
г) сума страхового відшкодування;
ґ) кошти, що зберігаються на рахунках у банківських і небанківських фінансових установах.

За нульовою ставкою оподатковується вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

Звертаємо увагу, що відповідно до Податкового Кодексу членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Якщо спадкоємець є інвалідом I групи, або має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, то незалежно від ступеня споріднення із спадкодавцем нульова ставка застосовуватиметься до спадщини у вигляді об'єктів рухомого та нерухомого майна та коштів, що зберігаються на рахунках у банківських і небанківських установах.
Якщо спадкоємець є дитиною-інвалідом, то незалежно від ступеня споріднення із спадкодавцем нульова ставка застосовуватиметься до спадщини у вигляді об'єктів рухомого та нерухомого майна.

Нульова ставка також застосовується для будь-якого спадкоємця до спадку у вигляді знецінених грошових заощаджень установ Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, а також державних цінних паперів, погашення яких не відбулося.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5%.

Для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента застосовується ставка 15-17% .
Хочемо зазначити, що особами, відповідальними за сплату податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню, включається спадкоємцями до складу загального річного доходу платника податку і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Зауважимо, що громадяни які одержали дохід у вигляді спадщини який оподатковується за нульовою ставкою, не зобов’язані подавати річну податкову декларацію до податкового органу, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

ДПА в Чернігівській області




Теги:успадкування майна, спадщина, Податки, нульова ставка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar