реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податки: коли можна не подавати декларацію?

«Гаряча лінія» дійсно гаряча в період кампанії декларування доходів громадян. Тож зараз у податковій інспекції значно збільшилася кількість дзвінків від громадян. Це пов’язано з тим, що в Україні розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих 2009 року.

Прагнучи своєчасно виконати свій громадянський обов’язок перед державою та суспільством, передбачений згідно зі статтею 67 Конституції України, платники податків завчасно звертаються за інформацією стосовно того, кому обов’язково необхідно подати декларацію про доходи за минулий рік.

Пожвавився інтерес у тих платників податків, яким чинним законодавством надається право на податковий кредит за наслідками звітного податкового року, стосовно підстав для нарахування податкового кредиту.

Заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб ДПІ у м.Чернігові Лідія Альбоща провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему „Декларування доходів громадян, отриманих у 2009 році”.

Пропонуємо відповіді на деякі запитання платників податків, які надійшли на „гарячу лінію”.

Коли декларацію можна не подавати?
Відповідь: фізична особа – платник податків звільняється від обов’язку подавати декларацію, якщо протягом року вона отримувала оподатковувані доходи виключно від податкових агентів.

Відповідно до ст.18 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” від 22.05.03 р. № 889-IV зі змінами та доповненнями декларація не подається незалежно від видів та сум отриманих доходів, якщо платник податку:
• перебуває під арештом або є затриманим чи засудженим до позбавлення волі, перебуває у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;
• перебуває у розшуку станом на кінець 2009 року;
• перебуває на строковій військовій службі станом на кінець 2009 року;
•є неповнолітньою або недієздатною особою і при цьому перебуває на повному утриманні інших осіб та/або держави станом на кінець 2009 року.

Крім того, якщо протягом 2009 року платник податків отримав дохід у вигляді спадщини (подарунка), який згідно із Законом оподатковується за нульовою ставкою, він не зобов’язаний включати вартість такої спадщини (подарунка) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Коли дохід у вигляді спадщини (подарунка) оподатковується за нульовою ставкою?

Відповідь. Згідно зі ст. 13 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” дохід у вигляді спадщини (подарунка) підлягає оподаткуванню за нульовою ставкою, якщо його одержувач – спадкоємець, який є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

При цьому членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти.

Які пільги стосовно податкового кредиту за навчання передбачені законодавством, якщо громадянин є інвалідом, працює та сам сплачує за своє навчання на заочному відділенні в університеті?

Відповідь.
У статті 5 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” не передбачено особливих умов нарахування податкового кредиту для деяких категорій громадян.

Платник податку має право на податковий кредит за наслідками звітного податкового року.

Куди громадяни повинні подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані 2009 року?

Відповідь. Декларація подається фізичними особами – платниками податків до податкової інспекції за місцем проживання.
Мешканці м. Чернігова декларацію про майновий стан і доходи, отримані 2009 року, подають до державної податкової інспекції на адресу: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 28, кімн. 5,8.
Декларацію можна надати як особисто, так і надіслати поштою.

Підготовлено відділом масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові




Теги:Податки, інвалід навчається, річна податкова декларація, спадщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar