реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Отримав спадок -- плати!

Не всі люди, які отримують у спадок рухоме або нерухоме майно, знають про те, що мають спатити державі податок. отже, які податки сплачують при отриманні спадщини? При одержанні об’єктів спадщини (рухомого, нерухомого майна, комерційної власності) спадкоємцями, які є членами сім’ї спадкодавця другого ступеня споріднення, вартість об’єктів успадкованого майна оподатковується податком з доходів за ставкою 5%.

До членів сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення відносяться баба або дід як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, брата чи сестри як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, онуки як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, інші утриманці такої фізичної особи або її опікуни, визнані такими згідно із законом.

При отриманні спадщини від спадкодавця – нерезидента застосовується ставка 15%.

При отриманні будь-яких об’єктів спадщини та подарунків нерезидентами, незалежно від ступеня споріднення із спадкодавцем (дарувальником) застосовується ставка 30%.

Отже, усі спадкоємці, за винятком спадкоємців першого ступеня споріднення, зобов’язані подавати декларацію про отримані доходи у вигляді успадкованого майна.

Звертаємо увагу, що навіть при сплаті податку під час отримання Свідоцтва про право на спадщину, коли обов’язок платника податку щодо сплати податку вважається виконаним, залишається обов’язок щодо подання податкової декларації.

Микола Мариненко, начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПІ у м. Чернігові




Теги:декларація про доходи, спадщина, Спадкоємці, Податки, нерухоме майно


Читайте також



Коментарі (0)
avatar