реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Як і чим правильно годувати немовля?

Як правильно вигодовувати немовля? Що робити, якщо у молодої мами не вистачає грудного молока, або воно зникло? Як зберігати, готовити та використовувати різноманітні продукти дитячого харчування таким чином, щоб не зашкодити здоров’ю малюка?

Відповіді на ці та інші, дуже важливі для молодих батьків, питання підготували фахівці Хорольського молококонсервного комбінату дитячих продуктів спільно із науковцями, які займаються проблемами гігієни харчування. Ця інформація – черговий крок у реалізації Всеукраїнської освітньої програми для батьків «Мама любить, мама знає!», яку на початку червня 2010 року розпочав Хорольский молококонсервний комбінат – найпотужніший український виробник молочних сумішей для дитячого харчування.

1. Не нашкодьте дитині неправильним харчуванням і не дайте цього зробити іншим членам сім’ї.
Двадцять-тридцять років тому все було по-іншому, і хоча зараз наміри у бабусі найкращі, вона далеко не завжди може допомогти слушною порадою.

2. Нічого немає кращого для дитини, ніж материнське молоко. До 6-ти місяців годуйте дитину виключно грудним молоком. Тільки з 6-ти місяців додавайте до раціону малюка страви прикорму, попередньо проконсультувавшись з лікарем-педіатром.
Частіше всього причинами припинення грудного вигодовування дітей є відсутність або нестача молока у матері. Нерідко тимчасове зменшення грудного молока буває пов'язано з фізичним стомленням матери, ще частіше — з нервовою напругою та тривогою, а також внаслідок неправильної техніки годування. В багатьох матерів на 3-6-ий тиждень або 3-7-ий місяць годування дитини відмічається періодичне зниження молока («лактаційний криз»). Це явище фізіологічне, тимчасове, пов’язане з гормональними процесами в організмі жінки. За умов правильної тактики лактація може бути повністю відновлена.

3. Прикладіть дитину до грудей в першу годину після народження, годуйте «за вимогою» вдень та вночі. Продовжуйте грудне вигодовування дитини до 1-го року, а при можливості, як найдовше.
Вільне вигодовування «за вимогою дитини», тобто годування, при якому дитина сама визначає кількість та тривалість годувань залежно від індивідуальної потреби (без обмеження з боку матері), дозволить підтримувати лактацію на належному рівні та зменшить ризик несвоєчасної втрати молока. Доказано, що при вільному вигодовуванні об’єм молока в 1,5 рази вищий, ніж при вигодовуванні «за годинами». З часом дитина виробляє свій, індивідуальний режим годування – від 6 до 8 разів на добу. Годування дитини вночі допомагає підтримувати достатню кількість грудного молока, оскільки у цей період гіпофіз виділяє більше пролактину, ніж в денні години. При такому режимі годування діти мають спокійну поведінку, міцно сплять, нормально набирають вагу, а у матерів лактація зберігається більш тривалий час.

4. Використовуйте тільки рекомендовані суміші для вигодовування, які призначені саме для Вашого малюка.
Вибираючи молочну суміш для дитини, обов’язково порадьтеся з лікарем. Переводити дитину на штучне вигодовування слід дуже обережно, починати з невеликої кількості. Рекомендовано вводити нову суміш невеликими порціями, поступово, в перші декілька днів починати з 10 мл та за 6-7 днів доводити об’єм до 150 мл, уважно спостерігаючи при цьому за станом малюка. Дуже добре, якщо перша суміш підійшла та організм її відразу сприйняв, у дитини не з'явилися алергія, запори, кольки, діарея та інше. Необхідно, щоб дитина, яка знаходиться на штучному вигодовуванні, отримувала пиття. Усі штучні суміші, у порівнянні з жіночим молоком, містять більше білка, і для його засвоєння потребується більше рідини. У якості пиття необхідно використовувати спеціальну воду для дитячого харчування.

5. Не перегодовуйте дитину молочною сумішшю, не примушуйте її з’їдати всю порцію, якщо вона відмовляється.
При цьому у малюка можуть виникнути зригування, блювання, з’явитися відраза до їжі. Разом із тим, якщо дитина не наситилася запропонованою порцією і проявляє ознаки неспокою, їй можна дати додаткову кількість їжі в кількості 30 мл. Однак у разі надмірно високих темпів зростання маси тіла і постійного вимагання додаткового харчування дитині до молочної суміші краще додати фруктовий сік. Також можна дитину, яка не наїдається звичайною сумішшю, з метою необґрунтованого введення додаткової кількості суміші, перевести на харчування сумішшю із додаванням зернових, які мають гарний насичуючий ефект та забезпечують спокійну поведінку дитини.

6. Будь-яке дитяче харчування, суміші, каші потрібно зберігати та готувати відповідно до вказаних умов на упаковці. Неправильне використання, приготування та зберігання наносить велику шкоду дитині.
Уважно читайте інструкції та готуйте харчування у чіткій відповідності з нею. Дитячі суміші, каші потрібно зберігати відповідно до вказаних умов на упаковці, щоб запобігти передчасному псуванню.
Зверніть увагу на пропорції приготування для певного віку дитини: занадто рідка суміш малопоживна, занадто густа – небезпечна для роботи нирок.
Не варто зберігати залишки приготовленої суміші – в ній швидко розмножуються бактерії. Категорично забороняється розігрівати суміш повторно.

7. Під час готування їжі дітям дотримуйтесь усіх правил гігієни, ретельно мийте руки з милом. Для дітей першого року життя потрібно щоразу стерилізувати посуд, пляшечку і соску – кип’ятити чи обливати кип’ятком.
Імунна система малюка дуже слабка та дуже чутлива для будь-яких інфекцій. Стерильність – надійний захист від інфекцій. Для стерилізації потрібно використовувати чисту фільтровану або бутильовану воду. Бажано відвести спеціальний посуд, який буде використовуватись тільки для стерилізації.

8. Використовуйте для приготування дитячих блюд (сумішей, каш, перших страв, блюд прикорму), а також для пиття дитини тільки якісну, перевірену воду з мінералізацією не більше 0,3 грами на літр.
Не ризикуйте та пам’ятайте: вода, що добре сприймається дорослими, може визвати тяжкі отруєння у дитини. Часто в селах для приготування дитячого харчування використовують колодязну воду. Якщо у неперевіреній питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (45 мг/л), не використовуйте її, особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Нітрати, надлишок солей, тверді частинки, що є у воді, забруднення води бактеріями – все це найбільший ворог для здоров’я дитини.
Майте на увазі, що забруднена вода навіть в смертельних дозах може виглядати чистою, прозорою, без запаху і видимих домішок. Є низка шкідливих елементів, які не піддаються знешкодженню шляхом температурної обробки.

9. Використовуйте тільки рекомендоване дитяче харчування, не давайте дитині до 1 року коров’ячого або козиного цільного молока.
До 40% дітей, які знаходяться на виключно штучному вигодовуванні, переважно діти сільської місцевості, вигодовуються коров'ячим молоком, склад якого не задовольняє потреб організму дитини. Це призводить до багатьох захворювань: алергії (високий відсоток білка в коров’ячому молоці створює додаткове навантаження на нирки та кишечник дитини), анемії (стінки кишечнику дуже тонкі і високе навантаження на них може стати причиною мікрокровотеч). Дитина з коров’ячим молоком отримує недостатню кількість вуглеводів, а звідси – і недостатньо енергії для активного зростання.

10. Використовуйте в харчуванні дитини продукти харчування, ті, які були вироблені в кліматі, де народилась та проживає дитина.

Організм дитини до 3-х років не містить всіх ферментів, які необхідні для правильного розщеплення незнайомих продуктів. Цим пояснюються часті випадки алергій у дітей, іноді й у дорослих на екзотичні фрукти та овочі. Звичайно, і Ви, і Ваш малюк можете охоче з’їсти і банан, і авокадо, але екзотичні продукти не повинні бути повсякденними до 3-х років життя.




Теги:молочні суміші, алергія, виготовування немовлят, немовля


Читайте також



Коментарі (0)
avatar