реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Як дурять українців

Якщо вас раптово хочуть чимось обдарувати, обов'язково задумайтеся, чи не криється тут підступ: можливо, вас просто хочуть обдурити.

Особливо пильно слід поводитися, якщо з вас починають вимагати гроші, хоча спочатку обіцяли роздачу безкоштовних подарунків. І взагалі, якщо вам пропонують спочатку заплатити (неважливо за що й скільки, чи то вступний внесок у якесь товариство, чи щось інше), а вже потім одержати якісь блага, знайте - майже стовідсотково можна стверджувати, що перед вами шахраї. Не піддавайтеся на їхні виверти.

Сьогодні в міліцію щодня звертаються сотні обдурених громадян, вимагають, по-перше, повернути їм гроші (які самі ж, розвісивши вуха, добровільно віддали шахраям), по-друге, відчутно покарати аферистів. Але це часто просто неможливо через певні нюанси нашого законодавства. Крім того, шахраї часто страхуються, обставляючи справу різними паперами, договорами, які довірливі «лохи» підписують, не дивлячись. Це дає потім аферистам можливість з легкістю відбиватися від цивільних позовів в судах.

Мораль тут проста: не піддавайтеся на спокусливі домовленості, не платіть наперед за послуги, які нібито хтось колись вам надасть, перевіряйте якість товарів, лікуйтеся тільки в лікарів (до речі, хто не знає - реклама телефонних консультацій на медичні теми заборонена , хоча на ділі досить часто зустрічається), уважно читайте документи, які підписуєту. І тоді ніхто не назве вас образливим словом «лох».

Де лежить безкоштовний сир

Шахраї існують стільки, скільки існує саме людство. На цю тему написано безліч книг, монографій, дисертацій. Суть проста: у всіх випадках використовується людська жадібність, любов до «дармовщини», бажання отримати все і відразу, причому на «порожньому місці». І народна мудрість, мовляв, безкоштовний сир буває тільки в мишоловці, мало кого зупиняє. Про неї згадують лише тоді, коли вже пізно і обдурена людина намагається знайти управу на кривдників у міліції, прокуратурі та ін

Однак самі шахраї вже точно не «лохи». Вони чудово знають наше законодавство, яке, на думку багатьох оперативних співробітників міліції, з року в рік стає все лояльнішим до шахраїв і жорсткішим - до їхніх жертв. Мова йде про запроваджену кілька років тому законодавчим порядком суму, нижче якої не настає кримінальна відповідальність. Сьогодні ця сума становить близько 800 гривень. Якщо вам завдано збитків на меншу суму, при цьому вас не образили фізично (за що можуть порушити окрему кримінальну справу), карного переслідування ваші недруги можуть не боятися. Це стосується і шахрайства, і крадіжок, та інших видів злочинів (за кілька років ця сума збільшилася з 350 гривень до нинішніх 780 грн.). Це тема для окремої публікації. Ми ж, в рамках розповіді про сучасні види шахрайства в Україні.

Можливо, комусь наша публікація допоможе уникнути великих розчарувань і неприємностей, застереже від необдуманих кроків, завжди пов'язаних з втратою ваших грошей, а то й здоров'я - адже для шахраїв нічого святого немає. Для них головне - нажива ...

Іграшковий комбайн і гнуті ножі за 500 гривень

Розповідає головний спеціаліст Департаменту карного розшуку МВС України по боротьбі з шахрайством Микола Рощин:

- Ось перед нами так званий «кухонний комбайн». По суті, це дитяча іграшка, вся з хисткої пластмаси, коштує копійки. З цією бутафорією ходять коробейники по квартирах,де живуть переважно літні люди, і пропонують: ви ветеран, тому наша фірма така-то (часто називають відомий телеканал), що відзначає якраз зараз ювілей, робить вам подарунок - цей дивний комбайн, його ціна 800 гривень.

Плюс даруємо, теж безкоштовно, ще й масажну щітку. Вона подає електросигнали, можете робити нею масаж, взагалі, лікує від усього - від облисіння, ГРЗ та ін При цьому вона коштує 300 гривень, а ми вам її даруємо. І ще безкоштовно вам - набір класних терок (насправді там три кволі залозки, решта тоненька пластмаса). А ось чудові німецькі суперножі з особливої стали в красивій упаковці красивою - 5 штук. За них просимо символічну суму - всього 500 гривень, адже ножі не можна дарувати безкоштовно. Взагалі-то, вони дуже дорогі, набагато дорожче 500 гривень коштують, але для вас ... Ви тільки прикиньте загальну вартість комбайна, щітки, до речі, ось вам ще прилад «метелик», вона зміцнює м'язи, це все за 2 тисячі потягне, а ми просимо лише 500 ... І люди погоджуються - спрацьовує любов до дармівщини. Чому просять за ножі 500 гривень - щоб було менше суми, з якої настає кримінальна відповідальність. Насправді все разом коштує від сили 40-50 гривень (ножі і зовсім трояк, вони легко гнуться від найменшого зусилля).

Лікуємося ... Звичайним шляхом від кондиціонера

- Ще один вид шахрайства - «лікувальний прилад». Його нібито зробили китайці з росіянами. На ділі ж це звичайний пульт управління кондиціонером, до якого підключено два проводка, так звані «лапки» (на присосках). Причому коштує 300 доларів сам прилад і 30 доларів - «лапки». І книжка ще - 10 доларів. Прилад треба приєднувати до певних точок для лікування різних захворювань. Лектори приїжджають з Росії, збирають аудиторії, розповідають, як, припустимо, зняти порчу, або щось інше. «Родзинка» полягає ще й у тому, що ви залучаєте інших людей. У вас, припустимо, є прилад. Ви розповіли сусідам, дали покористуватися. Але не безкоштовно. Тобто «відбиваєте» витрати, а сусідам захочеться купити собі прилад ... У результаті - звичайна піраміда. Але експерти встановили: це звичайний пульт від кондиціонера. Цікаво, що коли приладом починає цікавитися міліція, організатори «лохотрону» тут же відхрещуються від нібито лікувальних його властивостей: мовляв, це всього лише прилад для легкого електромасажу. І довести зворотне дуже важко. Інший прилад - «лікувальний пояс». Бачили, напевно, його по телевізору показують, мовляв, зменшує живіт, підкачує м'язи, розбиває целюліт ... До міліції його разом із заявою про шахрайство принесла жінка, яка заплатила за нього 300 гривень. Зрозуміло, що ніякого толку від нього немає. Іграшка ...

Обман: «Хочете кредит? Спершу самі заплатите ... »

- Ще проблема - псевдокредити, - розповіли в МВС України. - У чому шахрайство? Ви приходите на фірму (деякі навіть себе банками називають) і говорите: хочу взяти у вас кредит під 1,5% річних (!), Як у рекламі. Вам кажуть: звісно, можете взяти, але ... Ви повинні спочатку вступити в наше суспільство, заплатити внесок. Це небагато: 3,5 тисячі грн., Якщо хочете взяти 50 тисяч кредиту, і 7 тисяч - якщо берете 100 000. Зате який відсоток мізерний, ви можете просто покласти гроші на депозит і будете в солідному виграші. Згодні - підписуємо договір, гроші прийдуть на ваш рахунок.

Ви чекаєте - тиждень, місяць ... Грошей немає. На фірмі вам говорять, мовляв, у нас центральний офіс в іншому місті, там гальмують, скоро прийдуть гроші. Чекаєте знову ... Замість грошей приходить повідомлення, що ... вже ви повинні заплатити перший внесок в погашення боргу, тобто грошей, які ви не отримували! Внесок невеликий, наприклад, 300 гривень, але все ж ... На фірмі радять: так заплатите цю дрібницю, зате який кредит! Але потім приходить вимога на другий внесок і так далі ... Ви обурюєтеся. Нарешті, вам кажуть: знаєте, при наших дуже хороших умовах бажаючих отримати кредит багато. Конкуренція - хто більше внесків заплатить. Звичайно, є невеликий шанс, що ви і після першого внеску отримаєте кредит, але ... Якщо хтось теж на кредит претендує і заплатить, скажімо, десять внесків, то у нього шанс у 10 разів більше. Так що вирішуйте самі, але ми вам радимо заплатити внесків 10-15, тоді, напевно, будете першим у черзі. Ви вважаєте вигоду і погоджуєтеся, платите відразу 20 внесків і чекаєте кредит. Але його немає. На ваші скарги відповідають, мовляв, вибачте, але такий-то вніс відразу 48 ставок і отримав кредит ...

Так минає рік і ви, нарешті, звертаєтеся до суду. Там юристи фірми пред'являють підписаний вами договір, де сказано, що інформація про ваш вступ в суспільство взаємокредиту - конфіденційна. Ви її розголосили і вже за це підлягаєте виключенню. А вже втручання правоохоронців, за договором, вважається і зовсім форс-мажорними обставинами, після настання яких ніхто нікому нічого не винен! Тобто всі ваші внески пропали і кредиту вам не бачити! Крім того, є виноска дрібними літерами, де написано: ви отримаєте кредит тільки після того, як ... всі учасники товариства заплатять повністю всі внески, що абсолютно нереально! Найстрашніше, що це не суперечить нашим законам, тому суди зазвичай стають на бік таких фірм.

Ліки: панацея від усіх ... БАД

- Ось БАД (біоактивна добавка), яку видають за сильні ліки, - каже полковник міліції запасу Микола Рощин. - Цю упаковку приніс до нас літній чоловік (причому, уявляєте, пенсіонер заплатив за неї 1700 гривень).

Його багато років мучить така «чоловіча» хвороба, як простатит. Він написав заяву про шахрайство і розповів, вибачте за подробиці, що раніше ходив у туалет двічі за ніч. Незручно було, але терпимо. А тепер, мовляв, полікуватися цим «ліками», віддав за них загалом близько 20 000 (!) гривень і змушений ходити з пляшкою ... Тобто купив він спочатку один «комплекс», потім другий, третій ... Шахраї від медицини продають під виглядом панацеї БАДи і від простатиту, і від виразки, і від серцево-судинних ... Дідусь побачив рекламу в газеті, подзвонив, йому привезли один комплекс, інший ... Минув час, не допомагає, йому кажуть: все ясно, у вас просто закриті клітини організму, треба ці клітини відкрити! Привезли, заплатив ... Потім - треба відшліфувати клітки! Заплатив ... Підсумок плачевний - грошей немає, хвороба загострилася.

Віск замість «Отрути гюрзи»

- Цей «Біоактиватор» нібито розробила група пермських вчених (працювали багато років), - продовжує свою розповідь Микола Рощин. - Тут, мовляв, зібрано 101 речовина, в тому числі отрута гюрзи, кіготь дикої мавпи, кров ведмедя та ін У поєднанні це все, мовляв, дає суперцелебний ефект. Треба повісити «активатор» за шнурок на шию, щоб прилад потрапив у центр живота (продається він за 137 грн., Окремо мішечок на шнурку - 10 грн.). Ходити з ним треба добу. За цей час він нібито «вибирає» болячки з організму і «заповнюється». Щоб «активатор» очистився, треба його покласти ... в морозильник, болячки там виморозять. Потім вішаєте прилад знову ...

Щоб продажі йшли успішно, проводяться масові презентації. Лектор розповідає про цілющі властивості "біоактиватори», і тут із залу лунає істеричний крик «підсадного»: «Дайте мені, я хочу купити, мені треба!» Інша «підсадка» кричить, мовляв, беру дві, три штуки ... І понеслося, під впливом психозу натовп теж кидається брати, щоб не спізнитися. А раптом не вистачить? У результаті за рік в Україні продають по 6-7 тисяч «активаторів». Помножте на 137 грн., Отримаєте близько 1 млн гривень. Директриса української фірми вже купила в столиці квартиру ...

У Харкові все ж порушили справу по «активаторах» (одна жінка купила декілька штук, сума стала більше, ніж той мінімум, до якого немає кримінальної відповідальності), віддали «прилад» на експертизу. Виявилося, там міститься ... звичайний бджолиний віск! Неочищений, тому темний. Звідси, до речі, і вимога класти в морозилку: коли довго носиш на грудях, та ще влітку, віск тане, а в морозилці знову застигає. До мене приходили обдурені, розповідали: наприклад, носить людина «прилад» місяць, другий, не допомагає. Звертається на фірму, там дивляться, кажуть: о, цей прилад зламався, треба купити новий. Ви не так носили, зіпсували ... Деяким, щоправда, особливо настирливим, міняють безкоштовно, але рідко. А «харківську справу», на жаль, вже припинили, бо сума змінилася, стала більшою, кримінальна відповідальність «пішла» ...

У шахраїв не виграти, навіть якщо у вас мільйон

- Звичайний, звичний вже «лохотрон», на зразок кружляння наперстків, теж існує і сьогодні, - говорить Микола Рощин. - Закону вони не дуже бояться, наприклад, наперсточників штрафують на 50 грн. за азартні ігри в громадському місці. І все. Правда, відразу вони знову не зберуться, бо їх затримають, поки папери складуть, помурижат ... Але за добу-«верстат» може знову запрацювати.

Є й інші види подібного шахрайства. Якось в районі Лісового ринку поставили намет, в ньому комп'ютер з монітором, запустили гру. Скачуть коні, одна конячка відстає, але в підсумку виграє ... Приймаються ставки, приз - знижка на низку товарів. Грають, звичайно, підставні і «лох». Але ведучий може запустити будь-якого коня першим. І «лох», незважаючи на всю свою уважність, обов'язково програє. Ще відома афера - лотерея з номерами, які збігаються. Там нібито виграє той, хто більше дасть ... Але навіть якщо у вас є мільйон, ви програєте, бо у шахраїв гроші ходять по колу, вони ніколи не закінчуються. Суми там ходять дуже пристойні, скажімо, у Запоріжжі одна пані програла 15 тисяч доларів, у Києві - 9 тисяч. Якщо грошей з собою немає, вам підставлять таксі, мовляв, їдемо до вас додому, дістаньте «заначку», ви ж за крок від великого виграшу ... Але як тільки побували у вас вдома, тон змінюється: вам грублять, гроші відбирають і погрожують. Мовляв, знаємо, де живеш, якщо що, сім'я відповість ...

Джерело: http://finance.bigmir.net/useful_articles/budget/43578/




Теги:біоактиватор, наперстки, шахраї, лохи, бади


Читайте також



Коментарі (0)
avatar